Πάνω από 70.500 Αρμένιοι, σύμφωνα με το Γερεβάν, έχουν ήδη αφήσει πίσω τους το θύλακα του Αρτσάχ (το Ναγκόρνο Καραμπάχ στα αρμενικά), ο οποίος ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης τη διάλυσή του έπειτα από 30 χρόνια.
Στον αντίποδα, το Μπακού δηλώνει έτοιμο να οργανώσει επίσκεψη του ΟΗΕ στην περιοχή, σύμφωνα με το αζερικό υπουργείο Εξωτερικών, τη στιγμή που ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν για «εθνική αποκάθαρση».
Μάλιστα, ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ ζήτησε από τους Αρμένιους κατοίκους της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που φεύγουν μαζικά, «να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».
«Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν ξέρει απολύτως πως οι Αρμένιοι κάτοικοι εγκαταλείπουν το Καραμπάχ με τη θέλησή τους», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, αρνούμενο ότι έχει κάνει οποιονδήποτε εκβιασμό.
«Είναι προσωπική απόφασή τους που δεν έχει καμία σχέση με αναγκαστική μετανάστευση. Αν ορισμένοι Αρμένιοι κάτοικοι δεν θέλουν να ζήσουν υπό τους νόμους του Αζερμπαϊτζάν, δεν μπορούμε να τους αναγκάσουμε να το κάνουν. Αντιθέτως, καλούμε τους Αρμένιους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αποτελέσουν μέρος της πολυεθνικής κοινωνίας του Αζερμπαϊτζάν» συνεχίζει η ανακοίνωση.
Σε εκείνους που αποφάσισαν να παραμείνουν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ έχει υποσχεθεί «εγγυημένα» δικαιώματα.
Όμως δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι έχουν ήδη φύγει φοβούμενοι αντίποινα μέσω της μοναδικής οδικής διαδρομής που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία, που ξανάνοιξε την Κυριακή από το Μπακού έπειτα από μήνες αποκλεισμού.
Απορρίπτει τα περί αποκάθαρσης το Κρεμλίνο
Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει τον λόγο για την έξοδο των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ που βρίσκεται σε εξέλιξη, απορρίπτοντας ντε φάκτο τις κατηγορίες για εθνική αποκάθαρση που διατύπωσε η Αρμενία εναντίον του Αζερμπαϊτζάν.
«Δεν μπορούμε να πούμε ποιος είναι ένοχος (για την έξοδο), επειδή δεν υπάρχουν άμεσοι λόγοι για τέτοιες ενέργειες», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Ωστόσο, οι κάτοικοι εκφράζουν την επιθυμία να φύγουν από την περιοχή του Καραμπάχ (…) και το πιο σημαντικό είναι πως εκείνοι που έλαβαν αυτή την απόφαση να μπορούν να το κάνουν σε καλές συνθήκες», πρόσθεσε.
Συνελήφθη ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης του Αρτσάχ
Το Αζερμπαϊτζάν απήγγειλε ποινικές κατηγορίες σε βάρος του Ρουμπέν Βαρντανιάν, τραπεζίτη και φιλάνθρωπου, ο οποίος ηγήθηκε της αυτονομιστικής κυβέρνησης του Αρτσάχ από τον Νοέμβριο 2022 ως τον Φεβρουάριο 2023, ανακοίνωσε την Πέμπτη η αζέρικη υπηρεσία ασφαλείας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, ο οποίος συνελήφθη χθες Τετάρτη, και τέθηκε σε προσωρινή κράτηση τεσσάρων μηνών, κατηγορείται ότι πέρασε παράνομα τα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν και ότι χρηματοδότησε την τρομοκρατία.
Ο Βαρντανιάν, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1968, κατηγορείται επίσης ότι δημιούργησε μια παράνομη ένοπλη οργάνωση, και εφόσον καταδικαστεί, οι ποινές του μπορεί να φθάσουν τα 14 χρόνια κάθειρξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2022, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Βαρντανιάν αποποιήθηκε τη ρωσική υπηκοότητα και μετακόμισε στο Αρτσάχ με αρμενικό διαβατήριο.
Η Αρμενία, από την πλευρά της, κατηγόρησε το Μπακού ότι προχωρεί σε συλλήψεις μεταξύ των προσφύγων. «Η κυβέρνηση προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ζήτησε να ρωτήσει πού βρίσκεται ο Βαρντανιάν και ποια είναι η κατάσταση της υγείας του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χασμίκ Σαμβελιάν, εκπρόσωπος του αντιπροσώπου της Αρμενίας για διεθνή νομικά ζητήματα.
Πρώτη επίσκεψη Αλίεφ στην περιοχή
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν επισκέφθηκε την Πέμπτη την πόλη Τζαμπραγίλ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ προκειμένου να επιθεωρήσει τις κατασκευαστικές εργασίες που γίνονται εκεί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Η προεδρία δεν διευκρίνισε πότε έγινε το ταξίδι, όμως φαίνεται πως είναι η πρώτη επίσκεψη του Αλίεφ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν.
Υπενθυμίζεται ότι η Τζαμπραγίλ είχε καταληφθεί από αρμενικές δυνάμεις στα χρόνια του 1990 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά επανήλθε υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν στη διάρκεια ενός σύντομου πολέμου το 2020.