Στο πολύπαθο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) βρίσκεται, αυτό σαββατοκύριακο, αποστολή των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να αποτιμήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες όσων απέμειναν στην περιοχή μετά την εισβολή του Αζερμπαϊτζάν και τον εκτοπισμό περισσοτέρων από 100.000 Αρμενίων. Το Μπακού, σύμφωνα με τη Γαλλία, επέτρεψε την είσοδο των εκπροσώπων του ΟΗΕ μόνο μετά τον εκτοπισμό τόσων ανθρώπων και όχι νωρίτερα, γεγονός που αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις του. Προθέσεις για τις οποίες με επιστολή διαμαρτυρίας είχαν προειδοποιήσει, λίγες μέρες νωρίτερα, 123 Τούρκοι ακαδημαϊκοί.
«Η Γαλλία σημειώνει την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών για την αποστολή μιας αποστολής ανθρωπιστικής αποτίμησης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Παρατηρεί πως το Αζερμπαϊτζάν δέχθηκε να επιτρέψει την περιορισμένη αυτή πρόσβαση, μόνο αφού 100.000 Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγκάστηκαν να διαφύγουν στην Αρμενία υπό το συνένοχο βλέμμα της Ρωσίας», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).
Δεδομένης της δραματικής κατάστση, το Παρίσι επιβεβαίωσε «τη δέσμευσή του στην υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας όπου οι πληθυσμοί αυτοί βρήκαν καταφύγιο».
Ήδη έχει ανακοινωθεί επιπλέον βοήθεια ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ ως υποστήριξη για τους πρόσφυγες και εκτοπισμένους στην Αρμενία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από τις αρχές του έτους. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, το Γερεβάν ζήτησε τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τους πρόσφυγες που φθάνουν από το Αρτσάχ.
Η επιστολή 123 Τούρκων ακαδημαϊκών
Εάν δεν ήταν πασιφανές το σχέδιο του Αζερμπαϊτζάν, θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει προφητική την ανακοίνωση των 123 Τούρκων ακαδημαϊκών που είχε προηγηθεί της χαριστικής βολής για εθνοκάθαρση και γενοκτονία των Αρμενίων στο Αρτσάχ. Με επιστολή τους στο ARMENPRESS, οι Τούρκοι ακαδημαϊκοί είχαν τονίσει πως το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε την επίθεσή του μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και με τη βοήθεια Τουρκίας και Ισραήλ.
«Υπάρχει σαφής κίνδυνος εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας», είχαν σημειώσει, υπογραμμίζοντας πως οι προειδοποιήσεις του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) Λουί Μορένο Οκάμπο επιβεβαιώνονται η μία μετά την άλλη.
Οι Τούρκοι διανοούμενοι υπενθυμίζοντας ότι το Μπακού αγνοεί και αδιαφορεί για τις εκκλήσεις πολλών χωρών και διεθνών οργανισμών που καλούσαν για τον τερματισμό του αποκλεισμού, προέβλεψαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην περιοχή.
«Αυτοί [το Αζερμπαϊτζάν] θέλουν να πάρουν τον πλήρη έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, του Αρτσάχ και να εξοντώσουν τους Αρμένιους από τα εδάφη που αιώνες τώρα ζουν Αρμένιοι και στην περίπτωση που αντισταθούν απλά να τους σκοτώσουν. Ο στόχος του δεσποτικούς Αζερμπαϊτζάν είναι ένας: να τερματίσει μέσω της βίας την οντότητα των Αρμενίων, εντός των συνόρων», σημείωναν εκφράζοντας την άποψη πως η διεθνής κοινότητα δεν έκανε αρκετά. «Για ακόμα μία φορά επαναλαμβάνουμε, ότι η αποτροπή της γενοκτονίας δεν εφαρμόζεται αφού συμβεί. Η αποτροπή της γενοκτονίας είναι η πρώτη όλων των ενεργειών που πρέπει να γίνουν», είχαν υπογραμμίσει καλώντας τον ΟΗΕ, τους διεθνείς οργανισμούς και τη διεθνή κοινότητα να προστατέψουν όλους όσοι ήταν εγκλωβισμένοι στο Αρτσάχ και να φροντίσουν για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η άποψη των Τούρκων ακαδημαϊκών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι Τανέρ Ακτσάμ, Μπασκίν Οράν, Σαΐτ Τσετίνογλου, Τσενγκίζ Ακτάρ, Αρίς Ναλτσί και Ερέν Κεσκίν, είναι πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να εγγυηθεί «το δικαίωμα των ανθρώπων του Ναγκόρνο Καραμπάχ να επιλέξουν ποιας χώρας θέλουν να είναι πολίτες».