Στους 125 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από την έκρηξη και την πυρκαγιά που σημειώθηκε σε δεξαμενή καυσίμων στο Αρτσάχ (το Ναγκόρνο Καραμπάχ στα αρμενικά) την Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Υγείας της Αρμενίας Αναχίτ Αβανεσιάν.
Τα πτώματα εκείνων που σκοτώθηκαν από την έκρηξη έχουν μεταφερθεί για αναγνώριση στην Αρμενία, συμπλήρωσε η υπουργός.
Η έκρηξη της Δευτέρας, τα αίτια της οποίας δεν έχουν διευκρινιστεί, σημειώθηκε σε έναν δρόμο κοντά στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ.
Την ίδια στιγμή, στην Αρμενία μέχρι τις 20:00 της Τρίτης, είχαν περάσει στην Αρμενία 28.120 άνθρωποι προερχόμενοι από το Αρτσάχ, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν, με την οποία έθεσε υπό έλεγχο το θύλακα.
Els pitjors pronòstics es van complint. Milers d’armenis fugen massivament d’un Karabakh ja gairebé totalment en mans de l’Azerbaidjan. Un èxode que esgarrifa, una neteja ètnica que amb tota la seva tragèdia evoca inevitablement el genocidi de fa un segle contra el poble armeni. pic.twitter.com/qoFsfschaG
— Abel Riu (@abel_riu) September 25, 2023
Συνάντηση στις Βρυξέλλες
Συνάντηση μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα της ΕΕ, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών.
Στη συνάντηση στην οποία προέδρευσε ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συμμετείχαν οι σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας της Γαλλίας και της Γερμανίας και ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για τον Νότιο Καύκασο, Τοίβο Κλααρ.
Την Αρμενία εκπροσώπησε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, Αρμέν Γκριγκοριάν και το Αζερμπαϊτζάν ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής, Χικμέτ Χατζίγιεφ.
Μετά τη συνάντηση, η εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Εκατερίνα Καζίνιε, δήλωσε ότι «η ΕΕ κάλεσε τους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή και την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών του τοπικού πληθυσμού».
Η ΕΕ επανέλαβε ότι καταδικάζει τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν και τόνισε την ανάγκη να δοθούν αξιόπιστες εγγυήσεις για τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ και κυρίως την πρόσβαση στους διεθνείς φορείς ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Από την πλευρά του, το Αζερμπαϊτζάν μέσω του εκπροσώπου του Χικμέτ Χατζίγιεφ εγγυήθηκε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ασφάλειας στον τοπικό πληθυσμό.
Συζητήθηκε επίσης η σημασία μιας ενδεχόμενης νέας συνάντησης μεταξύ της ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στις 5 Οκτωβρίου στη Γρανάδα, στο περιθώριο της τρίτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Σε μια ενδεχόμενη συνάντηση στη Γρανάδα, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και ειδικότερα θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την οριοθέτηση των συνόρων, την ασφάλεια, τα ανθρωπιστικά ζητήματα και τη συνθήκη για ειρήνη.
Συνομιλία Μπλίνκεν-Αλίεφ
Τη δέσμευση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω στρατιωτική δράση στο Αρτσάχ απέσπασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα, Τρίτη.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο υπουργός Μπλίνκεν συνομίλησε ξανά με τον πρόεδρο Αλίεφ σήμερα και υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να διασφαλιστεί η άνευ όρων προστασία και η ελευθερία της κυκλοφορίας για τους αμάχους καθώς και η ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».