«The future as a project – Doxiadis in Skopje» τιτλοφορείται η αρχιτεκτονική έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το σεισμό που ισοπέδωσε την πόλη. Στόχος της έκθεσης, να θέσει εκ νέου στο επίκεντρο της προσοχής το αφήγημα για την ανασυγκρότηση της πόλης μετά το σεισμό του 1963, και το ρόλο που διαδραμάτισε με τη συνεισφορά του στο εγχείρημα αυτό ο Έλληνας αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Κωνσταντίνος Δοξιάδης (Στενήμαχος Ανατολικής Ρωμυλίαας 14 Μαΐου 1913 – Αθήνα 28 Ιουνίου 1975).
Τα τελευταία χρόνια, τόσο ο Κ. Δοξιάδης όσο και η μοντερνιστική κληρονομιά των Σκοπίων απολαμβάνουν αυξημένο ενδιαφέρον από την αρχιτεκτονική κοινότητα των Βαλκανίων, αλλά και ευρύτερα.
Η έκθεση, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2024, τοποθετήθηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στα Σκόπια πέντε χρόνια αργότερα μετά την πρώτη παρουσίασή της στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και έχει εμπλουτιστεί με έργα τέχνης από τη συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στα Σκόπια που έχουν δωρίσει Έλληνες καλλιτέχνες.
Τα εγκαίνια τέλεσε η Ελληνίδα πρέσβης Σοφία Φιλιππίδου, και διοργανωτές είναι η Ελληνική Πρεσβεία στα Σκόπια σε συνεργασία με το Γραφείο Αναπτυξιακών Προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων.
Ο σεισμός στα Σκόπια, μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 26 Ιουλίου του 1963 και είχε ως απολογισμό 1.070 νεκρούς και πάνω από 3.000 τραυματίες, ενώ άφησε περισσότερους από 200.000 κατοίκους άστεγους. Συνέβη στις 05:17 και υπήρξε ιδιαίτερα καταστροφικός, καθώς τα ⅘ των οικοδομημάτων του ιστορικού κέντρου της πόλης κατέρρευσαν, όπως και πολλά δημόσια κτήρια.
Αμέσως προκλήθηκε ένα κύμα συμπάθειας για τους δοκιμαζόμενους κατοίκους των Σκοπίων, και η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας για παροχή βοήθειας ήταν ακαριαία σε μια εποχή όπου ο Ψυχρός Πόλεμος κυριαρχούσε και η ιδεολογική αντιπαράθεση Ανατολής-Δύσης ήταν στο ζενίθ.
Η τότε Γιουγκοσλαβία (στην οποία ανήκαν τα Σκόπια) μπορεί να ανήκε στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, αλλά από τους Δυτικούς χρεωνόταν στο κομμουνιστικό στρατόπεδο. Έτσι ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για το ποιο από τα δύο στρατόπεδα θα παράσχει τη μεγαλύτερη βοήθεια και θα κλέψει τις εντυπώσεις.
Αμερικανοί και Σοβιετικοί στρατιώτες κατέφθασαν στα Σκόπια, και συναδελφωμένοι για πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου επιδόθηκαν στην παροχή πρώτων βοηθειών.
Τελικά, την πρωτοβουλία για την ανοικοδόμηση των Σκοπίων ανέλαβε ο ΟΗΕ και η συμβολή της Ελλάδας ήταν σημαντική. Ο διεθνής οργανισμός σύστησε ειδικό ταμείο και ανέθεσε τον Νοέμβριο του 1964 την εκπόνηση των σχεδίων για τη νέα πόλη των Σκοπίων στο γραφείο του διεθνούς φήμης πολεοδόμου Κωνσταντίνου Δοξιάδη.
Συνολικά, το Γραφείο Δοξιάδη απέστειλε 21 ειδικούς στα Σκόπια (μηχανικούς, συγκοινωνιολόγους, αρχιτέκτονες, ειδικούς στα υδραυλικά έργα). Έναν χρόνο αργότερα, την υλοποίηση των σχεδίων Δοξιάδη ανέλαβε ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Κένζο Τάνγκε, που τιμήθηκε το 1987 με το βραβείο Pritzker, γνωστό και ως Νομπέλ της Αρχιτεκτονικής.