Η ανάδειξη της διεθνικότητας, της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε περιοχής, καθώς και η διάδοση της ταυτότητας και κουλτούρας των λαών μέσω της γαστρονομίας ήταν ο στόχος της εκδήλωσης με τίτλο «Κουζίνα του Κόσμου – Μωσαϊκό Γεύσεων» που υλοποιήθηκε στη Σταυρούπολη, στο πλαίσιο της «Γιορτής Πολυγλωσσίας – Ανοιχτοί Δρόμοι 2023».
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης –που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού «Ουράνιο Τόξο»– σέρβιραν στους παρευρισκόμενους από ρυζόγαλο και μπουγάτσα μέχρι παστουρμαδόπιτα και χειροποίητα ζυμαρικά βασισμένα σε συνταγές από όλο τον κόσμο.
Στα τραπέζια που στήθηκαν στην αυλή του σχολείου, περίπου 20 φορείς και σωματεία της πόλης μαγείρεψαν φαγητά των χωρών τους, προσκαλώντας σε ένα γευστικό ταξίδι γνωριμίας με τα ήθη και τα έθιμά τους.
Στο ελληνικό τραπέζι, γλυκά ωτία παρουσίασαν οι Πόντιοι και ζυγούρι με ρύζι οι Βλάχοι, γαλατόπιτα, σπανακοτυρόπιτα και τραχανόπιτα έφτιαξαν τα μέλη τα κοινότητας Σαρακατσαναίων, ενώ λυχναράκια και τσικουδιά σέρβιραν τα μέλη του Συλλόγου «Κρηταγενείς Μακεδονίας» του Δήμου Παύλου Μελά, και ο Σύλλογος Σμυρναίων-Μικρασιατών Ελευθερίου Κορδελιού «Η Αγία Φωτεινή», παστουρμαδόπιτα και καλτσούνια.
Ισπανική ομελέτα με πατάτες είχε το τραπέζι της Ισπανοελληνικής Ένωσης Γλώσσας και Πολιτισμού, παραδοσιακό χαλβά παρασκευασμένο με αλεύρι, ζάχαρη και βούτυρο είχε η Αρμενία, ντολμάδες με λάχανο τουρσί και χοιρινό η Βουλγαρία, και πίτες με μελιτζάνα, τυρί και κρεμμύδι κερνούσαν μέλη αλβανικών συλλόγων. Ρώσικη σαλάτα και βαρένικα είχαν στο μενού τους Ρωσία και Ουκρανία, ζυμαρικά πιερόγκι (Pierogi) η Πολωνία, και χατσαπούρι, την παραδοσιακή πίτα, η Γεωργία.
Φαγητά από τη ρομανί κουζίνα, την τουρκική και τη γαλλική είχε τέλος το τραπέζι που στρώθηκε από εθελοντές του «Φάρου του Κόσμου» και τις «Ενωμένες κοινότητες των Βαλκανίων».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας & Προνοιακών Θεμάτων Χαρά Αμανατίδου, κάνοντας λόγο για μια προσπάθεια να έρθουν κοντά όλοι οι λαοί μέσα από ένα μωσαϊκό γεύσεων.