Ματωμένος ήταν ο Σεπτέμβριος του 1921 στον Πόντο, καθώς η πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Τα διαβόητα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας είχαν… πιάσει δουλειά οδηγώντας στις αγχόνες της Αμάσειας τους εχθρούς του καθεστώτος – καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους μέλη της αφρόκρεμας του ποντιακού ελληνισμού δικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και καταδικάστηκαν σε θάνατο.
Μεταξύ αυτών που το κεφάλι για πάρα πολύ καιρό δεν έστεκε καλά στους ώμους τους (αυτή τη φράση είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος), ήταν και ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Εποχή, σήμερα εθνομάρτυρας Νίκος Καπετανίδης. Στις 21 Σεπτεμβρίου 1921 άφησε την τελευταία του πνοή στην αγχόνη – τον Μάρτιο του 2022 η 21η Σεπτεμβρίου ανακηρύχθηκε Ημέρα Μνήμης αφιερωμένη σε εκείνον.
Το περασμένο σαββατοκύριακο ο Δήμος Βέροιας και η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας διοργάνωσαν ένα διήμερο αφιερωμένο στον Νίκο Καπετανίδη, ο οποίος 102 χρόνια μετά εξακολουθεί να αποτελεί σύμβολο της ασίγαστης δημοσιογραφίας.
Το καλωσόρισμα έγινε το πρωί του Σαββάτου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Εύξεινου Λέσχης, με ομιλία για την οδό και την πλατεία Νίκου Καπετανίδη και έκθεση εγγράφων, επιστολών, φωτογραφιών και πρωτοσέλιδων της Εποχής σε συνεργασία με την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών και τον απόγονο του εθνομάρτυρα, Κώστα Καπετανίδη.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας στο Χώρο Τεχνών φιλοξενήθηκαν οι εξής εισηγήσεις:
• Ιωάννα Κωσταρέλλα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Δημοσιογραφίας – ΜΜΕ του ΑΠΘ: «Ελληνόφωνες εφημερίδες και Έλληνες δημοσιογράφοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία»
• Κωνσταντίνος Καπετανίδης, πολιτικός μηχανικός και συγγραφέας: «Η δύση του ποντιακού ελληνισμού, από την πένα του Ν. Καπετανίδη».
• Νικόλας Βαφειάδης, δημοσιογράφος και διευθυντής Διεθνών Ειδήσεων ΑΝΤ1: «Οι κίνδυνοι της δημοσιογραφίας τότε και σήμερα».
Ηθοποιοί του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας ανάγνωσαν επιστολές, στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης ήταν ο Χρήστος Καλιοντζίδης με το «Μουσικό χαλί», ενώ το χορευτικό μέρος ονομάστηκε «Χορός στη σκιά» υπό την καθοδήγηση του Βαγγέλη Ιντζεβίδη.
Την Κυριακή στην Πλατεία Καπετανίδη ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Κώστας Ασλάνογλου εξήγησε πώς η πόλη τιμά τον ήρωα. Τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων.
Ολόκληρο το διήμερο συμπυκνώθηκε στη φράση του προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας: «Πόλη που τιμά τους ήρωες, τιμά τον εαυτό της».