Τριάντα χορευτές, χορωδοί και δέκα μουσικοί του Εργαστηρίου Τέχνης και Πολιτισμού ζωντάνεψαν το περασμένο Σάββατο στον υπαίθριο χώρο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ελληνισμού της Διασποράς (ΠΠΙΕΔ) τη ζωή των Ελλήνων προσφύγων της Καππαδοκίας και της Ιωνίας πριν και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας «Οι αλησμόνητες πατρίδες» και το Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης «Μικρά Ασία 101 χρονιά μετά».
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος του σωματείου Χρήστος Τριανταφύλλου είπε μεταξύ άλλων: «101 χρόνια μετά τη μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του ελληνισμού. 101 χρόνια μετά την έξοδο του ελληνισμού από ολόκληρη την Ανατολή, και του δραματικού τέλους της “Μεγάλης Ιδέας”, του οριστικού ξεριζωμού των Ελλήνων από τα εδάφη που κατοικούσαν από την Αρχαιότητα. Ένας φόρος τιμής στον μικρασιατικό ελληνισμό θα ήταν μια σύντομη αναφορά στις κύριες συνιστώσες της τραγωδίας, αναλογιζόμενοι τις σκέψεις ενός σύγχρονου στοχαστή που είπε: “Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος είναι να διαγράψεις τη μνήμη του. Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του. Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία”».
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης είχε ο χοροδιδάσκαλος Χρήστος Θεολόγος.