Είναι μια μόδα που ήρθε τα τελευταία χρόνια ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, όμως το «φαγητό στο δρόμο», το γνωστό street food, αγαπήθηκε και αναδείχθηκε ως η νέα μεγάλη τάση γιατί εκτός από οικονομικό έχει συσχετιστεί με τη βόλτα (άρα είναι… ταξιδιάρικο, σε συνδυασμό με τη γεύση) και παράλληλα μπορεί να γίνει υγιεινό – το τελευταίο στοιχείο είναι άλλη μία, ξεχωριστή κατηγορία του είδους.
Στη Νάουσα, όμως, απέδειξαν ότι το street food μπορεί να είναι και αλά ποντιακά – και η απόδειξη ήρθε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Το απόγευμα της Παρασκευής η Πλατεία Καρατάσου πλημμύρισε από γεύσεις και αρώματα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Στράτας φαείν vol.2» που διοργανώθηκε από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» με την υποστήριξη του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας.
Η παγκοσμίως βραβευμένη σεφ Κική Εμμανουηλίδου και ο σεφ Κώστας Ιωακειμίδης ετοίμασαν και το κοινό δοκίμασε:
• Κιλτιρίτσαι¹ μοσχαρίσια με πλιγούρι, καρύδια, ξύγαλα² και μυρωδικά. Η συνταγή της Κικής Εμμανουηλίδου έλαβε το 8ο βραβείο ανάμεσα σε 3.500 συμμετοχές σε παγκόσμιο διαγωνισμό μαγειρικής στην Καλιφόρνια.
• Περέκ-φυλλωτό³ με κατσικίσιο λευκό τυρί και μπάτσιο Νάουσας ραντισμένα με ανθόμελο ή πετιμέζι.
• Τσιριχτά⁴ με επικάλυψη ζάχαρης, ή ανθόμελου με καρύδια, ή σοκολάτας με μόραι⁵.
____