Τη δεκαετία του 1990 μετέφρασα το βιβλίο του Κούρδου Σελαχατίν Τσελίκ, το οποίο έχει τίτλο Κράτος-συμμορία και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Τουρίκη. Σε αυτό ο συγγραφέας-ερευνητής παρουσίαζε με στοιχεία και ντοκουμέντα τη δράση της Τουρκίας κατά των Κούρδων, δράση στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι συμμορίες που ήταν υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του τουρκικού κράτους.
Το 1999, μία μέρα προτού οι κενυατικές Αρχές παραδώσουν τον ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν στους Τούρκους, βλέποντας αυτά που έκανε το ελληνικό κράτος και η τότε κυβέρνηση Σημίτη, είπε: «Μπορεί η Τουρκία να είναι κράτος-συμμορία, αλλά η Ελλάδα είναι κράτος-κωμωδία».
Επίσης, την εμπλοκή του τουρκικού κράτους με τις συμμορίες την είδαμε να ξετυλίγεται στην έκθεση του Κουτλού Σαβάς, του επιθεωρητή που ανέλαβε να περιγράψει τις πτυχές του σκανδάλου Σουσουρλούκ. Την έκθεση την μετέφρασα και συμπεριλήφθηκε σε σχετικό βιβλίο που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Πριν από λίγες ημέρες η Ελλάδα έγινε μάρτυρας αυτής της πραγματικότητας: Μια συμμορία που ελέγχεται απολύτως από το τουρκικό κράτος εκτέλεσε 6 μαφιόζους που είχαν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα, καθότι η συμμορία τους με αρχινονό τον Κούρδο Μπαρίς Μπογιούν έχασε τη στήριξη του τουρκικού κράτους και έπρεπε να εκμηδενιστεί!
Την Τετάρτη οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν 10 μέλη της μαφιόζικης οργάνωσης του Μπαρίς Μπογιούν στην Κωνσταντινούπολη, με την αιτιολογία ότι προετοίμαζαν επιχείρηση αντεκδίκησης. Μάλιστα. Συνέλαβαν μέλη της συμμορίας που είχε θύματα, αλλά όχι τους εκτελεστές ή μέλη της συμμορίας των εκτελεστών.
Ο Μουράτ Γετκίν, έγκριτος Τούρκος δημοσιογράφος, έγραψε ένα άρθρο για τις συμμορίες στην Τουρκία, το οποίο αξίζει να της προσοχής μας.
Τίτλος: «Επιχειρήσεις κατά των συμμοριών: Ξηλώνουν το πουλόβερ του βαθέος κράτους»
Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023
Εάν οι επιχειρήσεις κατά των συμμοριών που ξεκίνησαν μόλις ανέλαβε ως υπουργός Εσωτερικών ο Αλί Γερλίκαγια στοχεύουν μόνο τους «πρωτάρηδες», τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τις βρόμικες υποθέσεις του, θα ήταν κρίμα να σταματήσουν, καθώς το πρόβλημα εξαπλώνεται στους «ενήλικες» και «αρχινονούς».
Γιατί συνδέω τις επιχειρήσεις κατά των συμμοριών που επεκτείνονται με ταχύτητα αυτές τις μέρες με το βαθύ κράτος; Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω.
Μεγάλωσα στην Ηράκλεια την Ποντική. Οι επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος τότε γίνονταν αμέσως γνωστές στην πόλη. Όταν καταλάβαιναν οι λαθρέμποροι τσιγάρων που έρχονταν από τη Βουλγαρία ότι θα συλλαμβάνονταν πετούσαν χιλιάδες κούτες στη θάλασσα στα ανοιχτά της πόλης Δία (Akçakoca) και διέφευγαν. Τότε έτρεχε ο κόσμος με μικρά ψαροκάικα και μάζευε λαθραία τσιγάρα.
Αλλά όλοι γνώριζαν ότι οι λαθρέμποροι θυσίαζαν ένα μικρό μέρος του φορτίου για να περάσουν μια τεράστια παρτίδα τσιγάρων (και όπλων) στην Τουρκία από την ακτή του νομού Σαγγάριου. Ειδοποιούσαν οι ίδιοι το Λιμενικό Σώμα για αυτούς που πλησίαζαν στις ακτές της πόλης Δία, απασχολούσαν τους λιμενικούς με το δόλωμα και έκαναν ανενόχλητοι τη δουλειά τους.
Ο Μπεκίρ Τσελένκ, ένας από τους αρχηγούς αυτών των δικτύων, ζούσε στη Βουλγαρία που βρισκόταν υπό την κυριαρχία του κομμουνιστικού κόμματος εκείνη την εποχή. Ο δημοσιογράφος Ουγούρ Μπουμτζιού, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1993, αποκάλυψε τη σχέση μεταξύ του Τσελένκ και του στελέχους των Γκρίζων Λύκων Μεχμέτ Αλί Αγτσά, ο οποίος σκότωσε τον δημοσιογράφο Αμπντί Ιπεκτσί την 1η Φεβρουαρίου 1979 και αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’. Ανακάλυψε τη σχέση αυτή και την κατέγραψε στο βιβλίο του.
Εάν σταματήσει το ξήλωμα του πουλόβερ
Εκείνη ήταν η περίοδος που η Τουρκία σύρθηκε στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 υπό το πρόσχημα μιας σύγκρουσης δεξιάς-αριστεράς.
Η σύνδεση ήταν η κομμουνιστική Βουλγαρία και ο λαθρέμπορος Μπεκίρ Τσελένκ, αλλά ο Αγτσά ήταν στέλεχος των Γκρίζων Λύκων. Είχε σχέσεις με το ηγετικό στέλεχος Αμπντουλάχ Τσατλί, ο οποίος σκοτώθηκε στο ατύχημα στο Susurluk στις 3 Νοεμβρίου 1996 – τότε αποκαλύφθηκαν ορισμένες από τις σχέσεις του κράτους και της μαφίας. Λίγο πριν πεθάνει σε μια ύποπτη συντριβή ελικοπτέρου στις 25 Μαρτίου 2009, ο Μουχσίν Γιαζιτζίογλου, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος των Γκρίζων Λύκων, μου είπε ότι μετά τη δολοφονία 7 νεαρών μελών του Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας (TİP) στο Μπαχτσελίεβλερ της Άγκυρας στις 8 Σεπτεμβρίου 1978 αυτός και ο αναπληρωτής του διαπληκτίστηκαν με τον Τσατλί και οι δεσμοί τους έσπασαν.
Το ξήλωμα του πουλόβερ που άρχισε με το σκάνδαλο Σουσουρλούκ σταμάτησε όταν η άκρη άρχισε να κινείται προς τα πάνω.
Το ίδιο έγινε και με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Ουγούρ Μουμτσιού. Ο Μεχμέτ Αγάρ είπε στη σύζυγό του δολοφονηθέντος, Γκιουλντάλ Μουμτζιού, ότι «Αν τραβήξουμε το τούβλο ο τοίχος θα καταρρεύσει», εννοώντας ότι θα φανεί η εμπλοκή του βαθέος κράτους στη δολοφονία.
Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά όταν κοιτάζω τις εξελίξεις στην επιχείρηση εξάρθρωσης των συμμοριών που εξαπλώθηκε στους αστυνομικούς και τους δικαστικούς υπαλλήλους μετά τη σύλληψη του αρχινονού Αϊχάν Μπόρα Καπλάν στην Άγκυρα στις 7 Σεπτεμβρίου 2023, σκέφτομαι πάντα αυτά τα κουτιά τσιγάρων που ξεβράζονταν τότε στην παραλία της Δία.
Συμμορίες, Σοϊλού και Γερλίκαγια
Θα έχει παρόμοια τύχη και η επιχείρηση που ξεκίνησε με τη σύλληψη του αρχινονού Αϊχάν Μπόρα Καπλάν; Ο δημοσιογράφος Τόλγκα Σαρντάν, ο οποίος παρακολούθησε το θέμα με σχολαστικότητα και θάρρος, έγραψε στην T24 ότι το ξήλωμα του πουλόβερ έφτασε μέχρι τις σχέσεις που είχε ο αρχινονός με στελέχη της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος και ότι η έρευνα οδήγησε μέχρι το γραφείο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Το μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου Γιουκσέλ Κοτζαμάν (Yuksel Kocaman) –ο οποίος λέγεται ότι όταν ήταν αρχιεισαγγελέας Άγκυρας δεν έπραξε τα δέοντα για υποθέσεις που έφτασαν στον ίδιο και αφορούσαν στον αρχινονό Καπλάν– τώρα ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση που ξεκίνησε κατά συμμοριών αφότου ο Αλί Γερλίκαγια έγινε υπουργός Εσωτερικών έχουν ως στόχο τον προκάτοχό του Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Λες και αυτοί οι δύο, και ο Γερλίκαγιαμ και ο Σοϊλού, δεν ήταν υπουργοί της κυβέρνησης του AKΡ και του προέδρου Ερντογάν. Τώρα φαίνεται ότι η ομάδα του Σοϊλού –για την οποία διαδίδεται ότι έχει την υποστήριξη του Μεχμέτ Αγάρ (Mehmet Ağar)– διαλύεται από τις τάξεις της αστυνομίας. Ο Σοϊλού ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει μήνυση εναντίον όσων έγραψαν για τους δεσμούς του με μέλη της συμμορίας Καπλάν, τους οποίους φέρεται να κάλεσε να συγκεντρωθούν μπροστά από τη Γενική Διεύθυνση TRT τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 – τότε ήταν υπουργός Εργασίας.
Πάντως η επιχείρηση κατά του αρχινονού Καπλάν θα μπορούσε να είναι στην πραγματικότητα ένα μήνυμα προς τον Σοϊλού: «Μην μιλάς άλλο»;
Ο Γερλίκαγια θα το πάει μέχρι τέλους;
Ο Ερντογάν διόρισε τον Σοϊλού επικεφαλής της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Δεν βρίσκεται σε κάποια ανενεργή θέση. Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι ο Σοϊλού δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στην υποστήριξη του ηγέτη του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι η στροφή του Γερλίκαγια στον αγώνα όχι μόνο κατά των παράνομων μεταναστών και των εμπόρων ναρκωτικών, αλλά και κατά των συμμοριών, έγινε χωρίς τη γνώση και τις οδηγίες του Ερντογάν.
Ο Σοϊλού είναι ένας αρκετά έμπειρος πολιτικός για να καταλάβει ότι αν μιλήσει για τα «άπλυτα» άλλων, όπως ισχυρίζεται, μπορεί να ανοίξουν και τα θέματα που αφορούν και τον ίδιο.
Η ανησυχία μου ότι το ξήλωμα που πουλόβερ μπορεί να σταματήσει κάπου δεν περιορίζεται σε αυτό.
Το μέλος του Κόμματος του Μέλλοντος Αϊχάν Σεφέρ Ουστούν σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφο της Sözcü είπε ότι «κάποιοι» μπορεί να θέλουν να ανοίξουν το δρόμο για τους παλιούς «αρχινονούς» βγάζοντας από τη μέση τους νεότερους, έτσι ώστε η παλαιού τύπου μαφιόζικη τάξη να συνεχίσει το έργο της. Ο Αλατίν Τσακιτζί (Alaattin Çakıcı), του οποίου ο φάκελος για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης αποσύρθηκε πρόσφατα, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αρχινονούς στην Τουρκία. Ο Σεντάτ Σαχίν, ένας από τους πιο σημαντικούς αντιπάλους του, επισκέφτηκε πρόσφατα τον Μπαχτσελί, ο οποίος είπε για τον Τσακιτσί ότι είναι φίλος και συναγωνιστής του στον αγώνα των Γκρίζων Λύκων. Όσο για τον Σεντάτ Πεκέρ (ένας ακόμη σοβαρός αντίπαλος του Τσακιτζί), είναι πλέον εκτός δράσης.
Θα ήταν κρίμα αν ο στόχος ήταν μόνο ο Σοϊλού
Ο Σαρντάν είπε πρόσφατα στον Ιρφάν Ακτάν του Arti-Gerçek ότι εάν οι έρευνες του υπουργού Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια στοχεύουν μόνο στη μείωση της επιρροής του Σοϊλού, τότε «η παλιά κατάσταση μπορεί να επιστρέψει σε σύντομο χρονικό διάστημα» και η μαφία να επανέλθει ενημερωμένη και ενισχυμένη.
Προσφάτως συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη, εκτός από μέλη συμμοριών Σέρβων και Ρώσων, και μέλη της σουηδικής μαφίας – μαφία υπάρχει και στη Σουηδία, μια από τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο, και τα μέλη της βρίσκονται και στην Κωνσταντινούπολη. Στις 13 Σεπτεμβρίου 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον πόλεμο μεταξύ τουρκικών μαφιών στην Αθήνα.
Σύμφωνα με ισχυρισμούς, μέλη της συμμορίας Halil Ay σκότωσαν τα μέλη της συμμορίας Μπαρίς Μπογιούν –αυτές οι συμμορίες εμπίπτουν στην κατηγορία που ο Αϊχάν Σεφέρ Ουστούν αποκαλεί «έφηβοι».
Αν ο Γερλίκαγια συνεχίσει από αυτό που ξεκίνησε μέχρι το τέλος, και αν δεν σταματήσει το ξήλωμα επειδή η… δουλειά θα φτάσει στους «μεγάλους» και πάει μέχρι «την κορυφή», θα γράψει το όνομά του στην ιστορία για χάρη της ασφάλειας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και την προστασία των παιδιών από τα ναρκωτικά.
Πάντως θα είναι κρίμα αν ο στόχος είναι μόνο ο Σοϊλού και τα στοιχεία που έχει με τα «άπλυτα» ορισμένων.