Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο, καύσιμα, μέσα επικοινωνίας, ή τρόφιμα λένε πως είναι οι άμαχοι στο Αρτσάχ η αρμενική ονομασία του Ναγκόρνο Καραμπάχ) και οι οποίοι ανέρχονται περίπου σε 120.000 ανθρώπους.
Η κατάσταση στην πρωτεύουσα Στεπανακέρτ «είναι τρομερή, τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται παντού γύρω από την πόλη, είναι στην περιφέρεια», δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, η Αρμίν Χαϊραπετιάν, εκπρόσωπος των αρχών αυτής της αποσχισθείσας από το Αζερμπαϊτζάν περιοχής.
«Οι άνθρωποι φοβούνται πως οι Αζέροι στρατιώτες μπορεί να εισέλθουν στην πόλη ανά πάσα στιγμή και να αρχίσουν τις σφαγές», πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι στρατιώτες παρέδωσαν 50 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους του Αρτσάχ και οργάνωσαν τη φιλοξενία περισσότερων από 800 εκτοπισμένων, οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά.
Παραδόθηκαν τεθωρακισμένα και όπλα
Την ίδια στιγμή, είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν για την αποχώρηση των στρατευμάτων των Αρμενίων από το Αρτσάχ.
Μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί έξι τεθωρακισμένα και περισσότερα από 800 ελαφρά όπλα και πυρομαχικά με περίπου 5.000 σφαίρες, σύμφωνα με τη ρωσική ειρηνευτική δύναμη.
«Διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με την αζερική πλευρά υπό την αιγίδα των Ρώσων στρατιωτών διατήρησης της ειρήνης για την οργάνωση της αποχώρησης των στρατευμάτων και τη διασφάλιση της επιστροφής στις εστίες τους των πολιτών που εκτοπίστηκαν από τη στρατιωτική επίθεση», ανέφεραν οι αρμενικές αρχές της περιοχής.
Τα μέρη συζητούν επίσης «τη διαδικασία εισόδου και εξόδου» των πολιτών του Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω μιας μοναδικής διαδρομής, του διαδρόμου Λατσίν, που το συνδέει με την Αρμενία.
Οι Αρμένιοι και Αζέροι αξιωματούχοι είχαν την Πέμπτη, σε αζερικό έδαφος και με ρωσική διαμεσολάβηση, μια πρώτη σειρά συνομιλιών με σκοπό την «επανένταξη» του θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν. Συμφώνησαν επίσης να ξανασυναντηθούν σύντομα.
Οι Αρμένιοι του Αρτσάχ δεσμεύθηκαν να καταθέσουν τα όπλα στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που έθεσε τέλος στην πολύ σύντομη επίθεση που εξαπέλυσε στις αρχές της εβδομάδας ο αζερικός στρατός.
Επικοινωνία Μισέλ-Αλίεφ
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ κατά την οποία καταδίκασε τη χρήση βίας από το Μπακού και χαρακτήρισε τα μέσα που χρησιμοποιεί το Αζερμπαϊτζάν «απαράδεκτα».
Παράλληλα, ζήτησε από τον Αζέρο πρόεδρο να τηρήσει την εκεχειρία και να παρέχει εγγυήσεις για την ασφάλεια των Αρμενίων του Αρτσάχ, καθώς και να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές τους ανάγκες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλίεφ αρνείται κάθε διεθνή διαμεσολάβηση, ωστόσο δήλωσε ότι θα προσφέρει αμνηστία σε όσους Αρμένιους μαχητές καταθέσουν τα όπλα.
Ως προς τις επόμενες κινήσεις της ΕΕ, εξετάζονται διάφορες επιλογές, ωστόσο η επιβολή κυρώσεων στο Αζερμπαϊτζάν δεν φαίνεται πιθανή στο άμεσο μέλλον, καθώς η Ευρώπη εισάγει αζερικό φυσικό αέριο, συνεργασία όμως η οποία εκτιμάται ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί.