Στα τουρκικά οι λέξεις tavuk göğsü σημαίνουν «στήθος κοτόπουλου», και ναι, αυτό το διάσημο γλυκό γίνεται όντως με βρασμένο στήθος κοτόπουλου! Τα χρόνια τα παλιά το σέρβιραν στους σουλτάνους του Τοπ Καπί και έτσι πέρασε στους Έλληνες της Ανατολής, Μικρασιάτες και Πολίτες.
Αν δεν το έχετε δοκιμάσει ήδη, μη διστάσετε με το φόβο ότι το κοτόπουλο δεν έχει θέση στα γλυκά.
Άλλωστε το κρέας το μαδάμε τόσο πολύ –ουσιαστικά το χωρίζουμε σε πολύ λεπτές ίνες– που αποκλείεται να το καταλάβετε.
ΥΛΙΚΑ
1.200 ml γάλα |
400 γρ. στήθος κοτόπουλου |
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη |
100 γρ. ρυζάλευρο |
20 γρ. κορν φλάουρ |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα, καλύπτουμε με νερό και αφήνουμε να σιγοβράζει για 20-25’. Το κοτόπουλο θα πρέπει να γίνει καλά, οπότε βράζουμε περισσότερο αν είναι απαραίτητο.
- Μόλις είναι έτοιμο το κοτόπουλο, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Τρίβουμε το στήθος κοτόπουλο σε λεπτά κομμάτια χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μας ή δύο πιρούνια και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ αδειάζουμε παράλληλα το ρυζάλευρο, το κορν φλάουρ, λίγο γάλα, και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
- Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το υπόλοιπο γάλα και τη ζάχαρη, τα τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
- Αδειάζουμε μέσα το μίγμα με το γάλα, και το ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Μόλις πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο, ανακατεύουμε εκ νέου και αδειάζουμε σε ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 27×20 εκ.
- Το τοποθετούμε στο grill για 5-10’ μέχρι να πάρει χρώμα.
- Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, κόβουμε και σερβίρουμε.