Τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση περιλάμβανε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Πρότεινε δε τη σύσταση μιας παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων σε ό,τι αφορά το κλίμα και ζήτησε από την Ευρώπη ένα οργανωμένο σχέδιο.
Αναφέρθηκε επίσης στο 112, «μέσω του οποίου σώθηκαν πολλές ζωές ανθρώπων», όπως τόνισε.
«Ενώ ενεργούμε αποφασιστικά για τον μακροπρόθεσμο μετριασμό των επιπτώσεων, είμαστε συλλογικά υπεύθυνοι διότι βραχυπρόθεσμα δεν δίνουμε αρκετή έμφαση στην προσαρμογή, μολονότι η ανάγκη να γίνουμε πιο ανθεκτικοί συνιστά αλλαγή για το σήμερα, όχι για το αύριο. Εξάλλου, αυτή η κρίση είναι ήδη εδώ, επηρεάζει ήδη τις ζωές μας και έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες μας», ανέφερε τονίζοντας ότι πρόκειται για μια αποτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρότεινε δύο άμεσες λύσεις:
• Να αναγνωριστεί ότι οι περιστάσεις απαιτούν πλέον δράσεις εκτός του μακροπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ και των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.
• Η Ελλάδα να ηγηθεί των προσπαθειών σε ολόκληρη την ΕΕ για τον καθορισμό και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, με τους κατάλληλους πόρους, το οποίο θα αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις με τις οποίες βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι.
Σημείωσε ωστόσο ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, γι’ αυτό και εισηγήθηκε τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας για την προσαρμογή. «Ένα forum όπου θα μπορούμε να παράγουμε νέα συλλογική σκέψη, ανανεωμένη συνεργασία, να προσφέρουμε πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση για την προώθηση της προσαρμογής σε βραχύ χρονικό ορίζοντα, προτού να είναι πολύ αργά«, εξήγησε.
Σχετικά με το Μεταναστευτικό είπε ότι η πίεση στα ελληνικά σύνορα είναι και πάλι αυξητική, «γι’ αυτό πρέπει να ενισχύσουμε τη συνοριοφυλακή και τους μηχανισμούς που εντοπίζουν τους διακινητές».
Από το ίδιο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το Κυπριακό. «Είναι ένα ζήτημα που αφορά παράνομη εισβολή και κατοχή και η όποια λύση θα πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Η εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού εξακολουθεί να είναι κύρια προτεραιότητα για την Ελλάδα» υποστήριξε, τονίζοντας την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών με τη συμμετοχή του ΟΗΕ.
Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επανέλαβε ότι υπάρχει μία και μόνη διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, η οποία μπορεί να επιλυθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου.