«Χάος και σύγχυση». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε στο Reuters την κατάσταση που επικρατεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ κάτοικος της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ.
Από την πλευρά του τοπικός αξιωματούχος που μίλησε την επομένη της παράδοσης στο Αζερμπαϊτζάν, έπειτα από μάχες 24 ωρών, της αποσχισθείσας περιφέρειας που κατοικείται από Αρμένιους δήλωσε ότι οι δρόμοι του Στεπανακέρτ, είναι «γεμάτοι πεινασμένους και τρομαγμένους εκτοπισμένους».
Women, the elderly, and kids are all being sheltered in Stepanakert. #Artsakh #Nagorno_Karabakh
No food, electricity and water only prayers for hope pic.twitter.com/FNXmUdAh9k— Siranush Sargsyan (@SiranushSargsy1) September 20, 2023
Πασινιάν: Δεν υπάρχει άμεση απειλή για τους άμαχους
Σε μια προσπάθεια να πείσει τους Αρμένιους ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη ο πρόεδρος Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι η Αρμενία είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να υποδεχθεί «περισσότερες από 40.000 οικογένειες» από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τη συνθηκολόγηση των Αρμενίων αυτονομιστών του θύλακα, έπειτα από τη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε σήμερα ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν.
«Έχουμε κλείσει δωμάτια σε ξενοδοχεία, έχουμε ετοιμάσει χώρους για να τους υποδεχτούμε. Έχουμε έτοιμα τα πάντα για να υποδεχθούμε περισσότερες από 40.000 οικογένειες» από αυτήν την αποσχισθείσα περιφέρεια του Αζερμπαϊτζάν, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι, δήλωσε ο Πασινιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Ωστόσο υπογράμμισε πως ο άμαχος πληθυσμός εκεί δεν αντιμετωπίζει σε αυτό το στάδιο «άμεση απειλή» μετά την αστραπιαία στρατιωτική νίκη του Αζερμπαϊτζάν.
«Σήμερα, η κρίση μου (για την κατάσταση) είναι ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή κατά του άμαχου πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ», τόνισε.
Παράλληλα ανέφερε ότι η εκεχειρία, που ισχύει από χθες Τετάρτη στον θύλακα, τηρείται σε μεγάλο βαθμό.
«Το καθεστώς εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ διατηρείται στο σύνολό της, υπήρξαν μεμονωμένες παραβιάσεις αλλά συνολικά η κατάσταση είναι σταθερή», τόνισε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.
Παρατηρητής των εξελίξεων η ΕΕ
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση για άλλη μια φορά έρχεται ως παρατηρητής να καταδικάσει αυτή τη φορά τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν κατά του αρμενικού πληθυσμού.
Σε γραπτή του δήλωση ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε παράλληλα τη λύπη της ΕΕ για τις ανθρώπινες απώλειες που προκλήθηκαν από αυτή την κλιμάκωση, ενώ δεν παρέλειψε να… προειδοποιήσει ότι «η αναγκαστική μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού με στρατιωτικά ή άλλα μέσα θα αντιμετωπιστεί με ισχυρή απάντηση από την ΕΕ», καθώς και ότι η Ένωση «είναι έτοιμη να λάβει τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης».
Είναι προφανές πάντως ότι η εξέλιξη αυτή είναι μια τεράστια αποτυχία και της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ καθώς οι Βρυξέλλες παρά την πρωτοβουλία που ανέλαβαν για να φέρουν κοντά τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, ούτε πρόβλεψαν ούτε φυσικά μπόρεσαν να αποτρέψουν μια στρατιωτική επιχείρηση που επιβάλλει τετελεσμένα σε μια περιοχή της Ευρώπης.
Χωρίς συμφωνία οι πρώτες συνομιλίες
Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα σε Αζέρους και Αρμένιους από το Αρτσάχ (το Ναγκόρνο Καραμπάχ στα αρμενικά) για το θέμα της επανένταξης της αποσχισθείσας περιφέρειας στο Αζερμπαϊτζάν, ολοκληρώθηκαν νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης στην πόλη Γέβλαχ, χωρίς τελική συμφωνία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ