Χωρίς τελική συμφωνία ολοκληρώθηκαν νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης στην πόλη Γέβλαχ οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα σε Αζέρους και Αρμένιους από το Αρτσάχ (το Ναγκόρνο Καραμπάχ στα αρμενικά) για το θέμα της επανένταξης της αποσχισθείσας αυτής περιφέρειας στο Αζερμπαϊτζάν.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο εκπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε πως είναι δύσκολο να αναμένει κανείς πως όλα τα προβλήματα ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους του Καραμπάχ θα μπορούσαν να επιλυθούν σε μία συνάντηση.
Η αρμενική ηγεσία του Ναγκόρνο Καραμπάχ συμφώνησε κατάπαυση του πυρός με το Αζερμπαϊτζάν, όμως οι λεπτομέρειες, περιλαμβανομένης της παράδοσης των όπλων, θα πρέπει ακόμη να τύχουν επεξεργασίας, δήλωσε νωρίτερα στο Reuters σύμβουλος του προέδρου της περιφέρειας.
Ο Νταβίντ Μπαμπαγιάν, σύμβουλος του Σαμβέλ Σαχραμανιάν, του προέδρου της «Δημοκρατίας του Αρτσάχ», δήλωσε στο Reuters πως οι Αρμένιοι του Καραμπάχ αισθάνθηκαν εγκαταλειμμένοι από τη Ρωσία, τη Δύση και την Αρμενία.
«Έχουμε συμφωνία για την παύση της στρατιωτικής δράσης, αλλά περιμένουμε μια τελική συμφωνία. Οι συνομιλίες συνεχίζονται», δήλωσε τηλεφωνικώς ο Μπαμπαγιάν.
Βάσει της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, το περίγραμμα της οποίας παρουσιάστηκε χθες από το Αζερμπαϊτζάν και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι αρμενικές δυνάμεις θα πρέπει να διαλυθούν και να αφοπλιστούν.
Απαντώντας όμως σε ερώτηση για την παράδοση των όπλων, ο Μπαμπαγιάν είπε πως ο λαός του δεν μπορεί να αφεθεί να πεθάνει και άρα θα χρειαστούν πρώτα εγγυήσεις ασφαλείας.
«Δεν ξέρουμε τι εγγυήσεις ασφαλείας θα λάβει ο λαός μας. Αυτό πρέπει να επιλυθεί. Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να μας καταστρέψουν, να εμπλακούν σε γενοκτονία εναντίον μας, το καταλαβαίνετε αυτό, Reuters; Η Δύση σιωπά, η Ρωσία σιωπά, η Αρμενία σιωπά. Τι θα πρέπει να κάνουμε;» αναρωτήθηκε.
Ο Μπαμπαγιάν επέπληξε τη διεθνή κοινότητα ότι άφησε τον λαό του στο έλεος του Αζερμπαϊτζάν.
«Μοιάζει με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Πολιορκούμαστε και περικυκλωνόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, οι Αρμένιοι του Αρτσάχ δήλωσαν σήμερα, Πέμπτη, ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, κάτι το οποίο αρνήθηκε γρήγορα το αζερικό υπουργείο Άμυνας.
Οι αρμενικές αρχές δήλωσαν πως πυρά όπλων ακούγονταν στο κέντρο της πρωτεύουσας της περιφέρειας. Δύο πηγές εκεί δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι είχαν ακούσει πυρά όπλων.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που βρίσκεται εκεί μετέδωσε επίσης πως πυρά, η προέλευση των οποίων δεν ήταν προσώρας γνωστή, ακούγονταν στο Στεπανακέρτ γύρω στις 12:15 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).
Σε μια άλλη εξέλιξη, η Αρμενία χαρακτήρισε σήμερα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δηλώνοντας ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πως «μια εθνοκάθαρση» βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Δεν πρόκειται για μια απλή κατάσταση σύγκρουσης, αλλά για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που πρέπει να αντιμετωπισθεί ως τέτοιο», δήλωσε ο Αρμένιος πρεσβευτής Αντρανίκ Χοφχανισιάν.
«Συγγνώμη» Αλίγεφ στον Πούτιν
Στο μεταξύ ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγεφ ζήτησε συγγνώμη σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον θάνατο Ρώσων στρατιωτών μελών της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μία ημέρα νωρίτερα, ανέφερε το Κρεμλίνο.
Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο Πούτιν τόνισε πόσο σημαντικό είναι να διασφαλιστούν η ασφάλεια και τα δικαιώματα των Αρμενίων στην περιφέρεια αυτή.
Οι Ρώσοι ειρηνευτές σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους δέχθηκε πυρά ενώ απομακρυνόταν από ένα παρατηρητήριο, όπως ανέφερε η Ρωσία.
Τουρκική υποστήριξη
Ένα θέμα που προκαλεί επιπλέον δυσαρέσκεια στην αρμενική πλευρά, είναι η αυξανόμενη υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν.
Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως η Τουρκία χρησιμοποιεί «όλα τα μέσα», περιλαμβανομένης της στρατιωτικής εκπαίδευσης και του εκσυγχρονισμού του στρατού, προκειμένου να υποστηρίξει τον στενό σύμμαχό της, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά δεν είχε άμεσο ρόλο στη στρατιωτική επιχείρηση του Μπακού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Ήταν μια επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν, δεν υπήρξε άμεση εμπλοκή της Τουρκίας», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.
«Η συνεργασία της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν στη στρατιωτική εκπαίδευση και τον εκσυγχρονισμό του στρατού είναι σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό. Η επιτυχία του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στην πιο πρόσφατη επιχείρηση δείχνει ξεκάθαρα το επίπεδο στο οποίο έφθασε», ανέφερε ο αξιωματούχος.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε «την αμέριστη υποστήριξη» της Άγκυρας προς το Μπακού στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος του έδωσε «πληροφορίες» αναφορικά με την «τρέχουσα κατάσταση», ανακοινώθηκε από την τουρκική προεδρία.
Ο αξιωματούχος είπε επίσης πως ένα κοινό τουρκορωσικό κέντρο επιτήρησης εξακολουθεί να λειτουργεί και να αναφέρει οποιεσδήποτε παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Σε μια άλλη εξέλιξη, εκπρόσωπος του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε πως το Αζερμπαϊτζάν έχει δώσει στην Αρμενία προσχέδιο συμφωνίας για ειρήνη ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Το Μπακού αναμένει την αντίδραση των αρμενικών αρχών, είπε ο εκπρόσωπος.
Πασινιάν: Ο δρόμος για την ειρήνη δεν είναι εύκολος
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κάλεσε σήμερα τη χώρα του να πάρει «το δρόμο» της ειρήνης, έστω κι αν είναι δύσκολος, ενώ κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι άφησε το Αζερμπαϊτζάν να ανακαταλάβει στρατιωτικά την αποσχισθείσα περιφέρεια του Αρτσάχ, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.
«Πρέπει να εκτιμάμε την ειρήνη και δεν πρέπει να συγχέουμε ειρήνη, εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός. Η ειρήνη είναι ένα περιβάλλον χωρίς διακρατικές και διεθνικές συγκρούσεις. Αυτός ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά πρέπει να τον πάρουμε», δήλωσε σε ομιλία του προς το έθνος με την ευκαιρία του εορτασμού της αρμενικής ανεξαρτησίας.
Ο Πασινιάν δεν έκανε στην ομιλία του καμιά άμεση αναφορά στο Αρτσάχ, η ανακατάληψη του οποίου από τους Αζέρους έχει προκαλέσει αιτήματα για την παραίτηση του.