Με πρόφαση ότι στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) βρίσκονται αρμενικές ένοπλες δυνάμεις το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει την ένοπλη χερσαία επιχείρησή του στον θύλακα, αφήνοντας πίσω του σύμφωνα με το Γερεβάν, νεκρούς και τραυματίες. Στο διάγγελμά του, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν κατήγγειλε το Μπακού ότι θέλει να «σύρει την Αρμενία σε εχθροπραξίες», ωστόσο ο αρμενικός στρατός δεν συμμετέχει στις μάχες που ξεκίνησαν. «Μερικές δυνάμεις, τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές προσπαθούν να σύρουν την Αρμενία σε πόλεμο. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνω: Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμππάχ, δεν υπάρχουν», είπε ο Νικόλ Πασινιάν.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, «Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια χερσαία επιχείρηση με στόχο την εθνοκάθαρση των Αρμενίων του Καραμπάχ».
Η κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν παραμένει «σταθερή» και ότι η Αρμενία «δεν εμπλέκεται σε ένοπλες ενέργειες».
Ο Νικόλ Πασινιάν κατήγγειλε, παράλληλα, εκείνους που καλούν σε «πραξικόπημα» στη χώρα του. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ορισμένα άτομα, σε ορισμένες δυνάμεις, να κάνουν πραξικόπημα στην Αρμενία. Υπάρχουν ήδη εκκλήσεις από διάφορα μέρη για πραξικόπημα στην Αρμενία», είπε στο διάγγελμά του προς το έθνος. Την ίδια ώρα η αρμενική τηλεόραση μετέδιδε ότι εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της κυβέρνησης, στο Γερεβάν.
Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Νωρίτερα ο Νικόλ Πασινιάν είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για την κατάσταση στο Αρτσάχ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Ναζελί Μπαγντασαριάν, ο Πασινιάν και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισαν ότι είναι «απαράδεκτη» η προσφυγή στη βία και τόνισαν ότι είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθούν οι διεθνείς μηχανισμοί αποκλιμάκωσης.
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος είπε στον Αρμένιο πρωθυπουργό ότι θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Καύκασο.
Τι λέει το Αζερμπαϊτζάν
Το Αζερμπαϊτζάν αναφερόμενο στα γεγονότα έκανε λόγο για «τοπικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στην αποσχισθείσα περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, λέγοντας ότι στόχος του ήταν η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και η εκδίωξη των αρμενικών στρατιωτικών σχηματισμών εκεί.
Ο βοηθός του Ιλχάμ Αλίεφ Χικμέτ Χατζίεφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, δήλωσε πως βρίσκονται κοντά στην εκπλήρωση των βασικών στόχων της στρατιωτικής του επιχείρησης στο Καραμπάχ, με ορισμένους από τους στρατιωτικούς στόχους να έχουν εξουδετερωθεί.
«Τα δικαιώματα και η ασφάλεια των πολιτών αρμενικής καταγωγής στο Καραμπάχ θα γίνουν σεβαστά, όπως επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι διεθνείς υποχρεώσεις του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο Χικμέτ Χατζίεφ, ωστόσο λίγο αργότερα διακόπηκε η πρόσβαση στο TikTok.
Η ηγεσία των αυτονομιστικών Αρχών του θύλακα πρότεινε με ανακοίνωσή της κατάπαυση του πυρός και συνομιλίες με το Μπακού.
Ο Γκέχαμ Στεπανιάν, διαμεσολαβητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του θύλακα δήλωσε πως δύο άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και 23 τραυματίστηκαν από επιθέσεις του αζέρικου στρατού. Τουλάχιστον οκτώ από τους τραυματίες είναι παιδιά, τόνισε.
Σύμφωνα με αζερικές εισαγγελικές Αρχές, ένας άμαχος σκοτώθηκε σήμερα από επίθεση με βαρύ οπλισμό στην ελεγχόμενη από το Αζερμπαϊτζάν αρμενική πόλη Σουσί, που βρίσκεται στο άκρο του θύλακα.
Οι διεθνείς αντιδράσεις και η Ρωσία
«Ανήσυχη» από τη «βίαιη κλιμάκωση» της κατάστασης στο Αρτσάχ εμφανίστηκε η Μόσχα καλώντας Γερεβάν και Μπακού να καθίσουν «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». «Το βασικό είναι να πείσουμε το Γερεβάν και το Μπακού να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και να «αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Όσο για τις πληροφορίες που θέλουν τη Ρωσία ενημερωμένη για τη χερσαία επιχείρηση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε πως η Μόσχα ειδοποιήθηκε μόλις «λίγα λεπτά» πριν από την έναρξη των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» του Μπακού στην περιοχή. «Σε μέσα ενημέρωσης κυκλοφορούν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, ειδοποίησε “εκ των προτέρων” τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις (…) Αυτό δεν αληθεύει. Οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν στη ρωσική αποστολή λίγα λεπτά πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών», δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας.
Την ίδια ώρα βροχή πέφτουν οι δηλώσεις καταδίκης της στρατιωτικής κλιμάκωσης στο Αρτσάχ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε τη στρατιωτική κλιμάκωση και κάλεσε το Μπακού να σταματήσει τις τρέχουσες στρατιωτικές δραστηριότητές του. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιστρέψουμε στον διάλογο μεταξύ Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ. Αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να εξαναγκάσει την έξοδο του τοπικού πληθυσμού», δήλωσε ο Μπορέλ σε ανακοίνωσή του. Ανέφερε ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε το Μπακού να σταματήσει «αμέσως» τη στρατιωτική του επιχείρηση στον θύλακα. «Οι στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσουν αμέσως για να επιτραπεί ένας γνήσιος διάλογος μεταξύ του Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ», δήλωσε ο Μισέλ στο X.
«Κανένα πρόσχημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια μονομερή ενέργεια, η οποία απειλεί χιλιάδες πολίτες που έχουν ήδη πληγεί από μήνες παράνομου αποκλεισμού και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίτευξη διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, καλώντας το Μπακού «να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του και να επιστρέψει στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει με «όλα τα μέρη» συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον κρίνει τη στρατιωτική επιχείρηση από το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, «ιδιαίτερα επικίνδυνη».