Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών το 40ήμερο μνημόσυνο της Μαρίας Ψαθά, της κόρης του δημοσιογράφου, λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά.
Το «παρών» έδωσαν εκτός από συγγενείς και φίλους, καλλιτέχνες από το χώρο του θεάτρου, θεατρικοί παραγωγοί και συγγραφείς που αγάπησαν τη Μαρία Ψαθά η οποία πλέον αναπαύεται μαζί με τον αγαπημένο της πατέρα Δημήτρη Ψαθά και την Τραπεζούντια γιαγιά της Μαρία Χαραλαμπίδου-Ψαθά. Η Μαρία Ψαθά υπήρξε ακούραστη διαδότρια του έργου του πατέρα της σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και εκδότρια των Απάντων του μαζί με την κόρη της Λένα Νίτσου.
Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, εκτός από τα παιδιά της Λένας Νίτσου, Λίζα Νίτσου και Οδυσσέα Καρτάλο και τις εγγονές της Μαρίλη και Έλλη, ήταν ο παραγωγός του θεάτρου «Παλλάς» Πάνος Κατσαρίδης (παραγωγός της μεγάλης επιτυχίας του Δημήτρη Ψαθά, Μαντάμ Σουσού με πρωταγωνίστρια την Δήμητρα Παπαδοπούλου), ο θεατρικός παραγωγός Θύμιος Τάγαρης, οι πρωταγωνιστές των έργων του Δημήτρη Ψαθά, Τάκης Ζαχαράτος, Βάσια Παναγοπούλου, Μαρία Ιωαννίδου, Άννα Φόνσου, Ελένη Φιλίνη, Θάνος Καληώρας, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, ο σκηνοθέτης της κωμωδίας του Δημήτρη Ψαθά Ξύπνα Βασίλη στο Εθνικό θέατρο, Άρης Μπινιάρης, ο σκηνοθέτης Γιώργος Βάλαρης, η κόρη του παραγωγού αξέχαστων κωμωδιών του Δημήτρη Ψαθά, Γιώργου Λεμπέση, Νταίζη Λεμπέση, η Λόλα Νταιφά, ο αρθρογράφος-εκδότης Σάββας Καλεντερίδης, η συγγραφέας Σοφία Χαφουσίδου, η πρόεδρος του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού Έφη Μαυροπούλου, ο συγγραφέας Πάνος Αμαραντίδης, η Ολυμπιονίκης και ηθοποιός Αθανασία Τσουμελέκα (που έπαιξε φέτος στο θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά Γη του Πόντου στην Θεσσαλονίκη), ο πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας, ο επιχειρηματίας Αντώνης Βουράκης που έπαιξε (ως ερασιτέχνης στην Χαρτοπαίχτρα του Δ. Ψαθά με την ομάδα αποφοίτων του Κολλεγίου Αθηνών), η κινηματογραφική παραγωγός Ιωάννα Παναγιωτίδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης» Ηλίας Ιορδανίδης και ο λαογράφος Ιωακείμ Καρεπίδης που τίμησαν το έργο του Δημήτρη Ψαθά Γη του Πόντου και πολλοί άλλοι φίλοι και συνεργάτες.
Ποια ήταν
Η Μαρία Ψαθά φοίτησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το ανήσυχο πνεύμα της την ώθησε από τα νεανικά της χρόνια στην δημοσιογραφία με άρθρα της στον Ταχυδρόμο και στο Βήμα και μετά την γέννηση των τριών παιδιών της στον εμπορικό τομέα, όπου διέπρεψε ως διευθύντρια πωλήσεων πετρελαίου στον Όμιλο Γιάννη Λάτση.
Μετά τον θάνατο του πατέρα της Δημήτρη Ψαθά αφιερώθηκε στην διάδοση του έργου του και διοργάνωσε εκατοντάδες αφιερωματικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και βραδιές στις οποίες τίμησε τους σπουδαίους πρωταγωνιστές των έργων του, Ντίνο Ηλιόπουλο, Γιάννη Γκιωνάκη, Ρένα Βλαχοπούλου, Θύμιο Καρακατσάνη, Άννα Παναγιωτοπούλου με τα «αναμνηστικά μετάλλια Ψαθά», τα οποία τους προσέφερε στην μνήμη του.
Η Μαρία Ψαθά συνεργάστηκε με πολλούς θεατρικούς παραγωγούς και σκηνοθέτες για την παρουσίαση των διαχρονικών του έργων του πατέρα της όπως χαρακτηριστικά πιο πρόσφατα για την θρυλική «Μαντάμ Σουσού» που ανέβηκε το 2018 στο θέατρο «Παλλάς» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με πρωταγωνίστρια την Δήμητρα Παπαδοπούλου, με το «Ξύπνα Βασίλη» που παίχτηκε στο «Εθνικό Θέατρο» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Γάλλο και την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και με το «Ζητείται Ψεύτης» που ανέβηκε το 2019 στο θέατρο «Παλλάς» σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Παρτσαλάκη κ.ά.
Μαζί με την κόρη της Λένα Νίτσου ίδρυσαν τον εκδοτικό οίκο «Εκδόσεις Μαρία Δ. Ψαθά» από τον οποίο κυκλοφόρησαν τα Άπαντα του Δημήτρη Ψαθά.
Ανάμεσά τους τα αγαπημένα του βιβλία «Μαντάμ Σουσού», «Η Θέμις έχει Κέφια», «Η Θέμις έχει Νεύρα», «Ζητείται Ψεύτης», «Ξύπνα Βασίλη», «Φον Δημητράκης», «Φωνάζει ο κλέφτης, όπως και συλλογές χρονογραφημάτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά συγκεντρωμένες σε βιβλίο μετά τον θάνατό του με τους τίτλους «Στο καρφί και στο πέταλο», «Στου κουφού την πόρτα» και «Το εύθυμο καρνέ», καθώς και το επικό ιστορικό-αυτοβιογραφικό χρονικό του Δημήτρη Ψαθά «Γη του Πόντου».