Ήταν 24 Σεπτεμβρίου του 1998 όταν η Βουλή των Ελλήνων ομόφωνα υιοθέτησε την πρόταση τριών βουλευτών μικρασιατικής καταγωγής του ΠΑΣΟΚ (Γιάννης Καψής, Γιάννης Διαμαντίδης και Γιάννης Χαραλάμπους) και αναγνώρισε τη 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.
Σήμερα η Βουλή τίμησε την ημέρα, με ειδική συνεδρίαση.
«Οι πρόσφυγες εγκατέλειψαν την Ιωνία μόνο σωματικά, αλλά ποτέ στη μνήμη τους και την καρδιά τους» τόνισε ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης. Όπως τόνισε, υπέρτατος φάρος θάρρους και αυτοθυσίας υπήρξε ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης, ο οποίος συνειδητά παρέμεινε έως το τέλος της ζωής του δίπλα στο ποίμνιό του.
«Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας σημάδεψε ανεξίτηλα τη σύγχρονη Ελλάδα, ξερίζωσε ένα από τα πλέον μακρόχρονα και ιστορικότερα σημεία άνθησης του ελληνικού πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών, του εμπορίου. Το κάψιμο της Σμύρνης είναι κυριολεκτικά το ολοκαύτωμα της ελληνικής ψυχής στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου πελάγους» είπε εμφατικά ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής.
Και πρόσθεσε: «Δεν λησμονούμε ότι οι ανείπωτες σφαγές, οι απάνθρωπες λεηλασίες και η σκληρή προσφυγιά που ακολούθησε είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας της Τουρκίας για την εξόντωση του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της Μικράς Ασίας».
Μετά το πέρας της ομιλίας του Γιάννη Πλακιωτάκη οι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.