Τα άμεσα προβλήματα που απασχολούν τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας τέθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης του Μάκη Βορίδη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Ξεκινώντας από το ρεπορτάζ του σταθμού, σύμφωνα με το οποίο δέκα κάτοικοι του Βλοχού Καρδίτσας ζουν δίπλα στο νεκροταφείο, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε πως «θα το δούμε αμέσως», προσθέτοντας: «Η γενικότερη εικόνα που έχω είναι ότι όποιος έχει ζητήσει να μετακινηθεί, (έχει ζητήσει) να του βρεθεί κατάλυμα να μείνει, αυτά έχουν τακτοποιηθεί».
Όσον αφορά τα πνιγμένα ζώα, έως σήμερα «έχουν μαζευτεί 35.000 ως 40.000», ενώ μέχρι στιγμής «τα δηλωμένα στον ΕΛΓΑ είναι 75.000, αυτά θέλουν και μία διασταύρωση». Υπογράμμισε, πάντως, τη δυσκολία πρόσβασης σε κάποια μαντριά. Από αυτά για τα οποία υπάρχει η δυνατότητα περισυλλογής, «ίσως υπάρχουν ακόμη 2.000 ζώα, αλλά θα μαζευτούν και αυτά σήμερα».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο υπουργός διαφώνησε με την παρατήρηση ότι δεν υπάρχει συντονισμός για την επόμενη ημέρα.
Η πραγματικότητα είναι, αντέτεινε, ότι «είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα και πολύ μεγάλες οι καταστροφές». Για την Εθνική Οδό φερ’ ειπείν, «το πλημμυρικό φαινόμενο είναι ακόμη εν εξελίξει και δεν μπορεί να γίνει κάτι», δήλωσε.
Σε ερώτηση εάν η πολιτεία ήταν έτοιμη, (εάν) αντί του «Daniel», την περιοχή έπληττε μια κακοκαιρία μεγέθους «Ιανού», ο Μάκης Βορίδης απάντησε: «Ναι ήμασταν, δεν θα είχαμε αυτές τις καταστροφές». Εξαιτίας, μάλιστα, των μέτρων που είχαν ληφθεί, «η Καρδίτσα επλήγη λιγότερο», σημείωσε. Σε αυτό το σημείο απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να έσπασαν σκοπίμως αναχώματα, ώστε να διοχετευθεί το νερό στον κάμπο, σώζοντας έτσι την πόλη της Καρδίτσας. Σε κάθε περίπτωση, «η κυρία εισαγγελεύς θα κάνει το έργο της», συμπλήρωσε.
Απαντώντας στο ερώτημα εάν η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει υποψηφίους στη Θεσσαλία που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη, ανέφερε πως άλλο πράγμα η εισαγγελική παραγγελία και άλλο η κατηγορία. Εάν και όταν φθάσουμε σε αυτό το επίπεδο, «βεβαίως και υπάρχουν ζητήματα για τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία βαρύνονται με τέτοιου είδους κατηγορίες», τόνισε.
Σε σχέση με τις «κίτρινες κάρτες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα αντιπλημμυρικά έργα, ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε: «Μας εγκαλούσαν όχι για απουσία αντιπλημμυρικών έργων αλλά για μια καθυστέρηση επικαιροποίησης σχεδίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα». Ειδικά για τη γέφυρα του Ξηριά, που κατασκευάστηκε εκ νέου αλλά κατέρρευσε ξανά, επεσήμανε ότι θα πρέπει να δει κανείς τις προδιαγραφές της γέφυρας, για ποια φορτία δηλαδή ήταν φτιαγμένη.