Ως «υγειονομική βόμβα» χαρακτηρίζονται οι πληγείσες περιοχές στη Θεσσαλία – μόνο στην περιοχή του Παλαμά εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 5.000 νεκρά ζώα στα λιμνάζοντα νερά. Δέκα ημέρες μετά το καταστροφικό και φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, οι κάτοικοι του κάμπου βουλιάζουν στη λάσπη, τη δυσοσμία και την απελπισία.
Χθες ανακοινώθηκε ότι σε Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα σε 48ώρες διαγνώστηκαν 48 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 65 περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού. Συνολικά 1.396 πολίτες αναζήτησαν φροντίδα σε 26 υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Το νερό παραμένει ακατάλληλο για χρήση στους δήμους: Βόλου, Νοτίου Πηλίου, Παλαμά, Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Φαρσάλων, Πύλης και Φαρκαδόνας.
Από χθες έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Κάρλας λόγω κινδύνου πλημμύρας, καθώς η στάθμη έχει ξεπεράσει τα 6 μέτρα. Παράλληλα, παραμένει η αγωνία για την αντοχή των αναχωμάτων στον Πηνειό.
Για 5η ημέρα παραμένει κλειστή η ΠΑΘΕ, ενώ δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί ούτε η σιδηροδρομική σύνδεση. Στο τρίγωνο Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες είναι ανοιχτές, εκτός από τον άξονα Τρίκαλα-Λάρισα.
Η ολοκληρωτική καταστροφή προκαλεί απόγνωση σε αγρότες και κτηνοτρόφους, την ώρα που είναι ορατός ο κίνδυνος για ελλείψεις και ανατιμήσεις σε τρόφιμα. Βυθισμένες στη λάσπη παραμένουν καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες σε χωριά της Καρδίτσας και οι παραποτάμιες περιοχές της Λάρισας θυμίζουν βάλτο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα χωριά της Καρδίτσας, εκεί όπου τα νεκρά ζώα θα πρέπει να συγκεντρωθούν και να καούν το συντομότερο δυνατό – η διαδικασία θεωρείται ότι έχει ήδη αργήσει να ξεκινήσει.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, από το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου έως τις 7 το πρωί σήμερα έχουν γίνει 4.594 διασώσεις κατοίκων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία. Επίσης, έχουν καταγραφεί 11.735 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.