Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επέστρεψε ο… «Γιωρίκας», το ρομπότ του ΠΑΜΑΚ που μιλάει και χορεύει ποντιακά. Βρίσκεται στο Περίπτερο 14, μαζί με ακόμα εννέα ρομπότ που με τη δική τους «ιδιότητα» αλληλοεπιδρούν με τους επισκέπτες της 87ης ΔΕΘ.
Πρόκειται για μια δουλειά του Οικοσυστήματος Τεχνολογιών Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο έχει καταφέρει να συνδυάσει τη ρομποτική με την εκπαίδευση και την κοινωνία.
Όπως είναι φυσικό, ο «Γιωρίκας» κλέβει εντυπώσεις, παρόλο που δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στην Έκθεση. Με τη χρήση αισθητήρων «μιλάει» ποντιακά και μαθαίνει να ξεχωρίζουμε το δεξί από το αριστερό, ενώ έχει την ικανότητα να χορεύει στο ρυθμό της ποντιακής μουσικής.
Το ενδιαφέρον προσελκύει και η «Pepper», το ρομπότ που κάνει παντομίμα· ήδη έχουν γίνει διάφορες έρευνες για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί, ιδίως σε ρεσεψιόν ξενοδοχείων και αεροδρόμια, δίνοντας πληροφορίες.
Το ρομπότ «ΝΑΟ», που επίσης παρουσιάζεται, επικεντρώνεται στο ψυχομετρικό τεστ κηλίδων μελάνης του Ρόρσαχ, ενώ το ρομπότ «Μαργαρίτα» κατασκευάστηκε για παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επικοινωνία – έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε σχολεία με θετικά αποτελέσματα.
Μιλώντας στο Thes.gr η υποψήφια διδάκτορας Χριστίνα Πασαλίδου εξήγησε ότι το Οικοσύστημα Τεχνολογιών Ρομποτικής του ΠΑΜΑΚ αποτελείται από τρεις πόλους: το ερευνητικό εργαστήριο Lires Lab, την Ακαδημία Ρομποτικής και το Μεταπτυχιακό «Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές ΤΠΕ στην Εκπαίδευση και τη Διά Βίου Μάθηση».