Μόλις λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) για την πραγματοποίηση του 17ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στην Κομοτηνή, οι Σύνδεσμοι των Ποντιακών Σωματείων ενημερώθηκαν για τους χορούς που θα παρουσιάσουν οι χορευτές τους στο Κλειστό Γυμναστήριο ΣΕΦΑΑ στην πανεπιστημιούπολη του ΔΠΘ.
Οι ποντιακοί χοροί που θα παρουσιαστούν είναι οι εξής:
ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος & Νήσων
ΣΠΟΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου
ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας
ΣΠΟΣ Νομού Θεσσαλονίκης
- Καβαζίτας
- Σαρικούζ Πάφρας
- Αρχουλαμάς
- Τερς
- Κότσαρι
ΣΠΟΣ ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
Η εμφάνιση χορευτριών και χορευτών
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, σύμφωνα με την ΠΟΕ, η εμφάνιση των χορευτών των ΣΠΟΣ να συμβαδίζει με την παράδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ως εκ τούτου καλεί τους ΣΠΟΣ να ενημερώσουν τα μέλη των χορευτικών τους για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.
Οι χορεύτριες
- Καταρχάς όλα τα εξαρτήματα της φορεσιάς ΕΠΙΜΕΛΩΣ φορεμένα.
- ΟΧΙ σκουλαρίκια στη μύτη ή άλλα εμφανή σημεία του προσώπου, πλην ενός σε κάθε αυτί και να είναι παραδοσιακού τύπου. Ενδεικτικά αναφέρεται: φλουράκι, μαργαριτάρι, χρυσό ή ασημένιο σκαλιστό κρεμαστό.
- ΟΧΙ κρίκοι, φο μπιζού ή άλλα σύγχρονα κοσμήματα. Στην περίπτωση αυτή καλύτερα η κοπέλα να μην φέρει σκουλαρίκια.
- ΚΟΜΜΩΣΗ σε κάθε περίπτωση ΠΕΡΙΠΟΙΗΜΕΝΗ και ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ, δηλαδή μαλλιά μαζεμένα σε απλή πλεξούδα ή κότσο παραδοσιακό (χαμηλό).
- ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΝΤΑΙ μαλλιά απεριποίητα, λυτά, κουρεμένα ασύμμετρα, βαμμένα σε εκκεντρικό χρώμα πέραν των φυσικών χρωμάτων. Στις παραπάνω περιπτώσεις η χορεύτρια προτιμότερο είναι να καλύψει το κεφάλι με μαντήλι.
- Η χορεύτρια φέρει τάπλα με ή χωρίς μαντήλα, ή μόνο μαντήλα, πάντα παραδοσιακά δεμένη.
- Το κοντό μαλλί σε καμία περίπτωση δεν απαντάται στην παράδοση και σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να καλύπτεται με μαντήλα.
- ΜΑΚΙΓΙΑΖ σε κάθε περίπτωση ΕΛΑΦΡΥ. Ας προτιμώνται τα «φυσικά» χρώματα που απλώς τονίζουν ελαφρά τα χαρακτηριστικά του προσώπου και ΟΧΙ έντονα χρώματα που «ταιριάζουν με τη ζουπούνα».
- Η περιοχή του στήθους όσο το δυνατόν καλυμμένη (αφορά τις χορεύτριες με «ανοιχτό» καμίσ’) και μπορεί να φέρει επιστήθια παραδοσιακού τύπου ποντιακά κοσμήματα.
- Απαραίτητα πάνω από τη ζουπούνα στη μέση «λαχώρ» ή «ταραπουλούζ».
- Νύχια ΑΒΑΦΑ. Πλεκτά, δερμάτινα, πλαστικά και άλλα σύγχρονα βραχιόλια ή δαχτυλίδια δεν ταιριάζουν με τη φορεσιά. ΜΟΝΟ παραδοσιακά ποντιακά κοσμήματα.
- Το μήκος της «κλασσικής» ζουπούνας με όριο τον αστράγαλο της χορεύτριας και να καλύπτει το «σαλβάρ», δηλ. το σαλβάρι να μην κρέμεται κάτω από τη ζουπούνα.
- ΟΧΙ παπούτσια με πολύ ψηλό και λεπτό ΤΑΚΟΥΝΙ.
Οι χορευτές
- Καταρχάς όλα τα εξαρτήματα της φορεσιάς ΕΠΙΜΕΛΩΣ φορεμένα.
- Το μοναδικό κάλυμμα κεφαλής που είναι αποδεκτό είναι το «Πασλούκ» και όχι καλύμματα τύπου παπάχ, τραγιάσκες και άλλα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται το φέσι.
- ΟΧΙ σκουλαρίκια στη μύτη ή άλλα εμφανή σημεία του προσώπου.
- Προτιμάται πουκάμισο τύπου «ιερατικό» (χωρίς γιακά), καλά κουμπωμένο και τα μανίκια κατεβασμένα.
- ΟΧΙ ωρολόγια χειρός ή καδένες εμφανείς στο λαιμό με ανοιχτό πουκάμισο.
- Μόνο παραδοσιακά ποντιακά ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ, ενδεικτικά: εγκόλπιο, ώρα, φυλαχτό, αλυσίδες.
- Ζωνάρι (υφαντό ή ταραπουλούζ) επιμελώς δεμένο, ώστε να μην ξετυλίγεται κατά τη διάρκεια του χορού.
- Στα ΠΟΔΙΑ πέραν των παραδοσιακών υποδημάτων, ΟΧΙ ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ιδιαίτερα με ΧΡΩΜΑΤΑ. Διαφορετικά, ας φορά μαύρο στρωτό παπούτσι.
- Όσοι θέλουν να συμμετέχουν στον Σέρρα χορό θα πρέπει αυστηρά να φορούν μαύρη ή σκούρη μπλε ζίπκα με το αντίστοιχο σκούρο χρώμα πουκάμισο.
«Φέτος καλούνται να πλαισιώσουν τις χορευτικές ομάδες των συλλόγων, χορευτές άνω των 16 ετών. Υπεύθυνοι για την άρτια εμφάνιση των χορευτών είναι οι συντονιστές χοροδιδάσκαλοι, οι οποίοι θα πρέπει να φροντίσουν στα σωματεία για την πιστή εφαρμογή του χορευτικού προγράμματος, της φορεσιάς και την πιστή απόδοση των χορών από τους χορευτές καθώς και μια λίστα όπου θα αναφέρεται η επωνυμία του συλλόγου και το τηλέφωνο, ονοματεπώνυμο χορευτή και ηλικία, ονοματεπώνυμο χοροδιδασκάλου και τηλέφωνο. Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω ώστε και φέτος να πραγματοποιήσουμε ένα επιτυχημένο Φεστιβάλ», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.