Τη διαβεβαίωση ότι τα βήματα αποκατάστασης του δάσους στον Έβρο, τόσο σε επίπεδο αντιπλημμυρικών – αντιδιαβρωτικών παρεμβάσεων, όσο και σε επίπεδο προστασίας του οικοσυστήματος, αλλά και οι ενέργειες για τη στήριξη της περιοχής θα γίνουν άμεσα και εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αλεξανδρούπολη.
Συγκεκριμένα, μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης, καθώς και την επίσκεψή του στη Δαδιά και την ενημέρωση που είχε από τους ανθρώπους που διαχειρίζονται το Εθνικό Πάρκο, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η μεγάλη συμφορά στη Θεσσαλία» δεν θα κάνει την κυβέρνηση να ξεχάσει τον Έβρο.
«Θα βρισκόμαστε κοντά στα προβλήματα του Έβρου με συγκεκριμένες δράσεις και με χρηματοδότηση έτσι ώστε να μπορέσουμε να επουλώσουμε τις άμεσες πληγές μας, αλλά να υλοποιήσουμε κι ένα πιο φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο για τον Έβρο», τόνισε.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έγιναν έργα και από το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στη Δαδιά. Και αντιπυρικές ζώνες υπήρχαν, δυστυχώς δεν στάθηκαν αρκετές. Δεν το λέω ως δικαιολογία. Δεν κρύβομαι από την πραγματικότητα, δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε τη Δαδιά. Αυτή είναι η αλήθεια», σημείωσε.
Όμως, όπως είπε, είναι σχετικά παρήγορο ότι ορισμένες εκτάσεις έχουν καεί με φωτιά χαμηλής ή μέσης έντασης. «Ναι, υπάρχουν κομμάτια τα οποία είναι ολοσχερώς καμένα, υπάρχουν πολλά κομμάτια όμως όπου το πράσινο συνυπάρχει με το καφέ και με το μαύρο. Αυτό μας κάνει συγκρατημένα αισιόδοξους ότι η διαδικασία της φυσικής αναγέννησης θα μπορέσει να τρέξει πιο γρήγορα και ότι υπάρχουν εστίες μέσα στο δάσος, σημαντικές, άκαυτες, που θα υποστηρίξουν την πανίδα, αλλά θα μας βοηθήσουν συνολικά και στην προσπάθεια που κάνουμε το δάσος να επανέλθει στην προηγούμενη του κατάσταση» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι ο προσωπικός του σύμβουλος Γιώργος Αμυράς θα βρίσκεται συχνά στον Έβρο και σε συνεργασία με το υπουργείο, τη Γενική Διεύθυνση Δασών και τους τοπικούς φορείς θα διασφαλίσει «ότι αυτά που πρέπει να γίνουν θα γίνουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων για τα οποία έχουμε δεσμευτεί».
«Η αρωγή θα δουλέψει»
Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα ζητήματα της υποστήριξης για την επόμενη ημέρα και εξέφρασε ότι το σύστημα κρατικής αρωγής, του οποίου προϊστάμενος είναι ο ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Τριαντόπουλος, δουλεύει καλά.
«Θα δουλέψει καλά και στην περίπτωση του Έβρου. Αυτό αφορά και στις αποζημιώσεις σε περιουσίες. Ευτυχώς οι ζημιές εδώ είναι σχετικά περιορισμένες σε σχέση με αυτό το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στη Θεσσαλία, αλλά και οι αποζημιώσεις που αφορούν τις καλλιέργειες και τις δραστηριότητες τις κτηνοτροφικές ή τις μελισσοκομικές, που είναι ασφαλισμένες στον ΕΛΓΑ».
Παράλληλα, κάλεσε τους αρμόδιους να μην ανησυχούν για τα χρήματα, καθώς οι ανάγκες για τις καταγεγραμμένες ζημιές θα καλυφθούν από την κρατικό προϋπολογισμό και την ευρωπαϊκή στήριξη.
Στο ίδιο πλαίσιο, αποκάλυψε και την εντολή που έχει δώσει για σωστές, δίκαιες και γρήγορες αποζημιώσεις. «Θα αποζημιώσουμε σωστά και δίκαια, αλλά με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Θέλω οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν από την παραγωγική γη του Έβρου να αισθανθούν ότι είμαστε κοντά τους, είτε είναι αγρότες, είτε είναι κτηνοτρόφοι, είτε παράγουν λάδι, είτε είναι μελισσοκόμοι», είπε χαρακτηριστικά.
Κύριο μέλημα είναι ο παραγωγικός ιστός του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος θίχτηκε από τη φωτιά, να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν.
«Dadia pass» και νέες διαδρομές στο δάσος
Αλλαγές στη διαχείριση των δασών και στην οργάνωση της πρόληψης για τις δασικές πυρκαγιές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μετά την επίσκεψή του στο δάσος της Δαδιάς, με βάση τις αυτοψίες που έχουν γίνει και δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το πρόγραμμα «Dadia pass», το οποίο θα είναι «ακόμα πιο ευνοϊκό γι’ αυτούς οι οποίοι θα θελήσουν να έρθουν στη Δαδιά. Όπως είπε, θα ζητήσει από τον δήμο και από τον ΟΦΥΠΕΚΑ να ετοιμάσουν «νέες διαδρομές -γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορεί να δει κάποιος ακόμα μέσα στο δάσος- ώστε οι επισκέπτες οι οποίοι θα έρθουν να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να δουν το δάσος και, ναι, να εξοικειωθούν και με την έννοια της αποκατάστασης του δάσους την επόμενη μέρα».
Για την αποκατάσταση της Δαδιάς, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ενέργειες ανάλογες με αυτές που έγιναν στην Εύβοια. Παράλληλα, προανήγγειλε συζήτηση για τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου και ένα πιο συγκροτημένο κεντρικό σχεδιασμό.
Κέντρο εκπαίδευσης υλοτόμων
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μελλοντική εκμετάλλευση των δασών. «Θα ήθελα πραγματικά να κάνω το Σουφλί και τη Δαδιά το κέντρο εκπαίδευσης των νέων υλοτόμων μας. Θα χρειαστούμε πολλούς περισσότερους, διότι το όραμά μας για τη διαχείριση των δασών επιβάλλει περισσότερη παρουσία μέσα στα δάση. Είναι αδιανόητο σήμερα, ως χώρα, 70 εκατομμύρια στρέμματα δασοκάλυψη στη χώρα και είμαστε ελλειμματικοί στο ξύλο. Εισάγουμε ξύλο, κάτι δεν κάνουμε σωστά και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.
Χτύπησε το κουδούνι στο δημοτικό της Παλαγίας
Στον αγιασμό στο δημοτικό σχολείο Παλαγίας Έβρου, που υπέστη σοβαρές φθορές από τις πρόσφατες πυρκαγιές αλλά αποκαταστάθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ μόλις 20 ημερών, παρέστη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Στον χαιρετισμό τους προς τους μαθητές ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι «όσο μεγάλες κι αν είναι οι δυσκολίες δεν το βάζουμε κάτω».
«Πάντα κοιτάμε μπροστά και ξαναχτίζουμε καλύτερα αυτά που η μανία της φύσης κατέστρεψε» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους μαθητές από τους οποίους ζήτησε να του στείλουν ένα γράμμα με αυτά που θέλουν να γίνει στο σχολείο τους υποσχόμενος ότι θα τα κάνει πράξη.
Ο πρωθυπουργός είπε προς τους μαθητές ότι ο λόγος που επέλεξε να είναι μαζί τους ήταν «για να σηματοδοτήσω με την παρουσία μου ένα νέο ξεκίνημα το οποίο καλούμαστε όλοι να κάνουμε μετά από ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι όχι μόνο για τον Έβρο, αλλά συνολικά για όλη την πατρίδα».
Ειδικά, δε, για το σχολείο στην Παλαγία, το οποίο είχε υποστεί σημαντικές ζημιές στη μεγάλη φωτιά του καλοκαιριού στον Έβρο, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα «μικρό θαύμα».
«Καταφέραμε και πετύχαμε, δουλεύοντας όλοι μαζί, ένα μικρό θαύμα, καθώς μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες ένα σχολείο το οποίο ήταν πρακτικά κατεστραμμένο ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για τους μαθητές μας, για τους δασκάλους τους, καλύτερο από ό,τι ήταν πριν», σημείωσε ο Πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του.