Στη διάψευση της είδησης ότι υπήρξε συμφωνία με τις αρχές της αποσχισθείσας περιοχής Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) για την ταυτόχρονη αποκατάσταση των οδικών συνδέσεων του Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία προχώρησε το Σάββατο ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.
In response to many inquires from international journalists, including Reuters, Politico and BBC would like to make the following clear:
Tomorrow Russia initiated food cargo by Russian Red Cross will go along Agdam -Askaran road towards Khankandi in coordination with…
— Hikmet Hajiyev (@HikmetHajiyev) September 9, 2023
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ο Χατζίεφ ανέφερε ότι το Μπακού πρότεινε να ανοίξουν ταυτόχρονα οι δρόμοι, αλλά το «παράνομο καθεστώς», όπως το χαρακτήρισε, του Αρτσάχ, αρνήθηκε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Αζερμπαϊτζάν θα διατηρήσει «τα σύνορα και τον τελωνιακό» έλεγχο στον διάδρομο Λατσίν, που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία.
Ειδικότερα, στην ανάρτηση σημειώνεται ότι η έλευση του ρωσικού φορτίου ανθρωπιστικής βοήθειας που ξεκίνησε το Σάββατο, «είναι μια ξεχωριστή συμφωνία και δεν πρέπει να συγχέεται με την πρόταση για την ταυτόχρονη διάνοιξη των δρόμων Αγκντάμ-Κχανκαντί και Λατσίν-Κχανκαντί».
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, οι αρχές του Αρτσάχ ανακοίνωσαν ότι ήταν καθ’ οδόν ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία θα παραδοθεί μέσω του δρόμου Αγκντάμ.
Παράλληλα ο Χατζίεφ σημείωσε ότι ο δρόμος προς το Αζερμπαϊτζάν θα ανοίξει για τη διέλευση ανθρωπιστικών φορτίων για πρώτη φορά από το 1988, ένα βασικό αίτημα του Μπακού.
Το πρακτορείο ειδήσεων της Αρμενίας Armenpress μετέδωσε ότι οι αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ υπέκυψαν τα αιτήματα του Μπακού να ανοίξουν τον δρόμο που συνδέει τον θύλακα με το Αζερμπαϊτζάν, με αντάλλαγμα την άρση του αποκλεισμού στον διάδρομο Λατσίν.
Το Armenpress, επικαλέστηκε αξιωματούχους του θύλακα οι οποίοι δήλωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν εξαιτίας «των σοβαρών ανθρωπιστικών προβλημάτων» στην περιοχή.
Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν εμπλακεί σε δυο πολέμους, τη δεκαετία του 1990 και του 2020, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της αζερικής επικράτειας αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.