Το κατεξοχήν γλυκό στις οικογένειες από τη Μικρά Ασία, όταν είχαν καλεσμένους για να τους περιποιηθούν.
Φτιάχνεται σε κλασική φόρμα για κέικ.
ΥΛΙΚΑ
3 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις |
1 φλ. τσαγιού γιαούρτι πρόβειο στραγγιστό |
1 φλ. τσαγιού βούτυρο πρόβειο |
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη |
4 αυγά |
2 κάψουλες βανιλίνης (ή 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας) |
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ |
1 κ.γ. σόδα μαγειρική |
⅓ κ.γ. αλάτι |
για το σιρόπι
2½ φλ. τσαγιού νερό |
2½ φλ. τσαγιού ζάχαρη |
½ λεμόνι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
για το σιρόπι
- Για να φτιάξουμε τη γιαουρτόπιτα από την Πέργαμο ξεκινάμε με το σιρόπι και βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και ολόκληρο το μισό λεμόνι σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει να κοχλάζει καλά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
για τη γιαουρτόπιτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε μια κλασική φόρμα του κέικ (αυτήν με την τρύπα στο κέντρο).
- Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα το βούτυρο, τα αυγά, τη ζάχαρη και το γιαούρτι, ίσα να ενωθούν.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μίγμα.
- Ανακατεύουμε με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) απαλά, διπλώνοντάς το μέσα στο μίγμα, μέχρι να ενσωματωθεί.
- Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 45’.
- Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμη η γιαουρτόπιτα μπήγοντας ένα μαχαίρι στο πιο βαθύ σημείο της. Αν βγει καθαρό τότε είναι έτοιμη, ειδάλλως την ψήνουμε για λίγο ακόμα.
- Ξεφουρνίζουμε και την περιχύνουμε καυτή με το κρύο σιρόπι. Μπορεί να μας φανεί πολύ το σιρόπι, αλλά δεν πρέπει να ανησυχούμε, γιατί σε μία ώρα το πολύ θα το έχει απορροφήσει όλο.
- Αφήνουμε τη γιαουρτόπιτα στην άκρη για 60’ και ξεφορμάρουμε μόνο όταν έχει κρυώσει πολύ καλά και έχει απορροφήσει όλο το σιρόπι.