Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων σε περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel». Εκατοντάδες είναι οι εγκλωβισμένοι, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, και άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων στις πληγείσες περιοχές.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για έξι αγνοούμενους και είκοσι εγκλωβισμένους στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, 40 εγκλωβισμένους στα Μεγάλα Καλύβια και τέσσερις στα Καλογριανά της Καρδίτσας.
«Ξεκίνησαν πριν από λίγο οι πτήσεις με ένα Super Puma και τέσσερα Bell του Πυροσβεστικού Σώματος», τόνισε κατά την ενημέρωση από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, επισημαίνοντας πως «γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό πολιτών. Τα νερά είναι σε μεγάλο ύψος και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προσέγγισης και απεγκλωβισμού των κατοίκων».
Τρίκαλα: Σε ξενοδοχεία και δομές του δήμου οι πληγέντες
Σε ξενοδοχεία, αλλά και σε δομές του Δήμου Τρικκαίων φιλοξενούνται άνθρωποι που έχουν ανάγκη στέγασης λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, ενώ έχει διατεθεί χώρος και στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων. Όλα τα μηχανήματα και οχήματα του δήμου, καθώς και μισθωμένα μηχανήματα ιδιωτών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, βρίσκονται στα σημεία όπου υπάρχουν προβλήματα.
Προτεραιότητα έχουν τα επείγοντα περιστατικά, ενώ συνολικά 31 μηχανήματα και περίπου 70 άτομα απασχολούνται στη διαχείριση τεχνικών ζητημάτων.
Οι πολίτες μπορούν να καλούν στις τηλεφωνικές γραμμές 2431020000 και 2431351100, ενώ ο δήμος εκφράζει την παράκληση να δείχνουν υπομονή, καθώς υπάρχει χρόνος αναμονής λόγω των δεκάδων τηλεφωνημάτων.
Λειτουργούν επίσης τα τηλέφωνα της ΔΕΥΑΤ: 2431076711-12-13-15.
Η δημοτική Αρχή ζητά από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις, ειδικά με τα αυτοκίνητα, τόσο για να αποφευχθούν ατυχήματα, όσο και για να διέρχονται ταχύτερα τα οχήματα άμεσης ανάγκης και επέμβασης (ασθενοφόρα, οχήματα πυροσβεστικής, αστυνομίας, δήμου Τρικκαίων, Πολιτικής Προστασίας).
Βόλος: Σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις όσοι έχουν ανάγκη
Στις εγκαταστάσεις της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βόλο, στο στρατόπεδο Γεωργούλα στη Νέα Ιωνία, έχουν ανοίξει χώροι φιλοξενίας για πληγέντες από τη θεομηνία και έχασαν τα σπίτια τους. Ηδη, φιλοξενούνται περισσότεροι από 60 άνθρωποι στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου και υπάρχει δυνατότητα για φιλοξενία άνω των 150 ατόμων.
Στη Σκιάθο, που επίσης έχει πληγεί από τη θεομηνία, με απόφαση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας απαγορεύεται η κίνηση και η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο, καθώς μεγάλο τμήμα του έχει καταστραφεί.
Με οχηματαγωγά από τον Βόλο στέλνονται ήδη στο νησί ενισχύσεις με μηχανήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες τουρίστες και δεν μπορούν να αποχωρήσουν, αφού –λόγω των προβλημάτων– έχουν ακυρωθεί δεκάδες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Σκιάθου «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης». Οι ταξιδιώτες περιμένουν είτε σε ξενοδοχεία είτε στις αίθουσες του αεροδρομίου, όπου διανυκτέρευσαν πολλοί από αυτούς (πάνω από 500).
Αρχηγός πυροσβεστικής: Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας
Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας αλλά και στον Βόλο εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα από την κακοκαιρία «Daniel», όπως ανέφερε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, σε έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία.
Προβλήματα επίσης υπάρχουν «στους νομούς Αργολίδας ειδικότερα στις περιοχές Ναυπλίου, Τροιζήνας, Κρανιδίου, Πόρτο Χέλι, Νέα Επίδαυρος, Σπέτσες, στους νομούς Αρκαδίας, στο Άστρος, στο νομό Λακωνίας, στην περιοχή της Νεάπολης, στο νομό Αττικής, ειδικότερα τα νότια προάστια και ανατολικά προάστια», εξήγησε.
Ειδικότερα στην περιοχή της Θεσσαλίας επιχειρούν 155 συνεργεία με 480 άτομα προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης συνδράμουν δυνάμεις από την 1η, την 2η, την 7η, την 8η, την 5η, την 6η και την 4η ΕΜΑΚ με διασωστικές λέμβους.
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Οι ένοπλες δυνάμεις είναι δίπλα στον πολίτη, γιατί αυτή είναι μία από τις αποστολές τους
«Οι ένοπλες δυνάμεις είναι από την πρώτη στιγμή δίπλα στον πολίτη γιατί αυτή είναι μία από τις αποστολές τους. Όταν η κοινωνία πλήττεται, οι ΕΔ συνδράμουν με το σύνολο των δυνάμεών τους». Αυτό τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κατά την ενημέρωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κακοκαιρία «Daniel».
«Οι ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν κάθε φορά στην περιοχή που πλήττεται, ανάλογα με τη φυσική καταστροφή μέσα στο πλαίσιο που ορίζεται και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τον επιχειρησιακό έλεγχο της Πυροσβεστικής», εξήγησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. «Σε αυτό το εξαιρετικά σπάνιο και πολύ δύσκολο καιρικό φαινόμενο», πρόσθεσε, οι ΕΔ επιχειρούν με:
- 11 μηχανήματα Μηχανικού,
- 14 οχήματα γενικής χρήσης,
- Πάνω από 25-30 λέμβους,
- 71 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης» και 36 επιπλέον σε ετοιμότητα,
- 7 ελικόπτερα είναι σε ετοιμότητα, με τα τρία εξ αυτών έρευνας-διάσωσης.
Επιπλέον, ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αρματαγωγό και ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς βρίσκονται σε ετοιμότητα και εάν χρειαστεί θα προσεγγίσουν την περιοχή, και εάν χρειαστεί θα φιλοξενήσουν πολίτες.
Υπάρχει, ακόμη, όπως είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ετοιμότητα διάθεσης 49 λεωφορείων, 28 μικρολεωφορείων, 19 μηχανημάτων Μηχανικού και 128 οχημάτων γενικής χρήσης.
Ήδη, πρόσθεσε, «από προχθές το βράδυ, στην περιοχή των Καλών Νερών όπου έπεσε η γέφυρα, έχει αναπτυχθεί κλιμάκιο της ΜΟΜΚΑ με μια γέφυρα Baily», και μπορεί να ξεκινήσει το στήσιμό της αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Έχουν επίσης αναπτυχθεί κλιμάκια του Μηχανικού, της ΜΟΜΚΑ και σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας όπου έχουν καταγραφεί ζημιές σε γέφυρες, συμπλήρωσε ο α/ΓΕΕΘΑ.
Αρχηγός ΕΛΑΣ: Χιλιάδες οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις
Η Ελληνική Αστυνομία από την πρώτη στιγμή συμμετέχει στο ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, όπως τόνισε κατά την ενημέρωση ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτό, και ενεργώντας με κύριο γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με κατά περίπτωση απαγορεύσεις, διακοπές, και εκτροπές κυκλοφορίας, τόνισε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ.
«Παράλληλα, οι αστυνομικές δυνάμεις αψηφώντας κάθε κίνδυνο προχώρησαν σε απεγκλωβισμούς και απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλή σημεία σε συνεργασία με το 112 και με τη συνεχή παρουσία εκπροσώπου της Αστυνομίας στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια ο Λάζαρος Μαυρόπουλος τόνισε ότι στη Θεσσαλία, κατά το διάστημα 5 και 6 Σεπτεμβρίου, διατέθηκαν 1.355 αστυνομικοί με 528 οχήματα, που πραγματοποίησαν 105 απεγκλωβισμούς ατόμων, ενώ εκδόθηκαν και εφαρμόστηκαν 35 αποφάσεις κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε σημεία οδικού δικτύου.
Παράλληλα στη Στερεά Ελλάδα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ διατέθηκαν 473 αστυνομικοί με 99 οχήματα, που πραγματοποίησαν τέσσερις απεγκλωβισμούς ατόμων, ενώ εκδόθηκαν και εφαρμόστηκαν 12 αποφάσεις κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.