Την ιστορία αλλά και τις μνήμες των Μικρασιατών προγόνων επιθυμεί να τιμήσει για μία ακόμη χρονιά η Εστία Νέας Σμύρνης, διοργανώνοντας τον έκτο κύκλο Επετειακών Εκδηλώσεων Μνήμης Μικράς Ασίας, με τον γενικό τίτλο «Μικρασία Χαίρε».
Από τις 10 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, πλήθος ενημερωτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων θα επιχειρήσουν να ταξιδέψουν τους φίλους της Εστίας πίσω στο χρόνο, να εξηγήσουν τα αίτια της τραγωδίας, να μεταδώσουν μια γεύση της ζωής στη Μικρασία του παρελθόντος, και να διασφαλίσουν ότι η αγάπη για τις αλησμόνητες πατρίδες δεν θα ξεθωριάσει.
Την αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει το πρωί της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου το αφιέρωμα στον εθνοϊερομάρτυρα Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης.
Ειδικότερα, στις 09:00 θα πραγματοποιηθεί εκκλησιασμός και Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό
Αγ. Φωτεινής Ν. Σμύρνης, ενώ στις 11:00 θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Αγίου Χρυσοστόμου, στον Κήπο της Μνημοσύνης.
Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση των τριών τόμων του βιβλίου του Παύλου Χατζημωυσή 100 χρόνια βιβλιογραφία Μικρασιατικής Καταστροφής και Προσφυγικού Ζητήματος 1919-2016 (εκδ. Μίλητος, Αθήνα 2021-22).
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι ομιλητές:
- Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Βασιλική Σειρηνίδου, αναπ. καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού στο ΕΚΠΑ.
- Παντελής Μπουκάλας, δημοσιογράφος, συγγραφέας.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για έκδοση από την Εστία Νέας Σμύρνης, υπέρ των σκοπών του Κληροδοτήματος «Μαρία Καρατζοπούλου».
Τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, επίσης στις 19:00, θα ακολουθήσει η προβολή της κινηματογραφικής ταινίας Άγρια χόρτα με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και με τη βοήθεια αρχειακού υλικού, οι μαρτυρίες προσφύγων αποκτούν ξανά ζωή και συνομιλούν με τις επιστολές του Τζορτζ Χόρτον, του Αμερικανού Γενικού Προξένου Σμύρνης.
Πρόκειται για μια καλλιτεχνική δημιουργία της συμπεριληπτικής-παιδαγωγικής ομάδας «Οι ονειροδίαιτοι», η οποία αποτελείται από μαθητές, αποφοίτους και καθηγητές Ειδικής και Τυπικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, και της Κατερίνας Ευαγγελάκου.
Η σκηνοθεσία είναι της Κατερίνας Ευαγγελάκου, η μουσική της Σταυρούλας Ζώρζου, και η σύνθεση του κειμένου της Μαρίνας Μυρτάλη.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η ερμηνεύτρια παραδοσιακού τραγουδιού Καίτη Κουλλιά με τους μουσικούς Γιώργο Μάκρα στην κιθάρα, Γεωργία Μαρίνη στο βιολί και Αγγέλικα Παπανικολάου στο ακορντεόν. Θα συμμετάσχει επίσης με τραγούδι στη νοηματική γλώσσα η Ομάδα «Τα λόγια της σιωπής».
Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, η Εστία Νέας Σμύρνης θα επιχειρήσει να φωτίσει την άγνωστη ιστορία της προσφυγιάς και το λησμονημένο δράμα των ξεριζωμένων από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία με την ομιλία του Θεόφιλου Καστανίδη, προέδρου του συλλόγου «Αργοναύται-Κομνηνοί», με θέμα «Το λοιμοκαθαρτήριο της Μακρονήσου (1922-1923) λύνει τη σιωπή του εκατό χρόνια μετά».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 10 Σεπτεμβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια του μνημείου του Λοιμοκαθαρτηρίου των Ποντίων, Μικρασιατών και Ασσύριων προσφύγων στη νησί, σε μια προσπάθεια να μην ξεχαστούν οι πρόσφυγες που άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή. Επίσης, στόχος του μνημείου είναι να τιμήσει τις υγειονομικές υπηρεσίες του ελληνικού και του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και τις Αμερικανίδες γιατρούς της οργάνωσης «American Women’s Hospitals» (AWH), για την ανιδιοτελή προσφορά τους στην περίθαλψη των προσφύγων.
Στη εκδήλωση, που θα αρχίσει στις 19:00, θα συμμετάσχει το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»με χοροδιδάσκαλο τον Κωνσταντίνο Σαββινίδη.
Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στις συλλογές των Μουσείων της Εστίας από τη Θέμιδα Παπαδοπούλου. Στο πλαίσιο της ξενάγησης θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ του ΙΔΙΣΜΕ Γράμματα χωρίς παραλήπτη, το οποίο είναι βασισμένο στο Χρονικό των δέκα ημερών, της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη, και στην περιγραφή της προσπάθειας ενός Τούρκου αξιωματικού να σώσει τον αδερφό της, Ηλία Βενέζη, από τα τάγματα θανάτου το 1922.
Η επιμέλεια είναι της Ειρήνης Σαριόγλου, η σκηνοθεσία του Ηλία Δημητρίου και η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.
Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση είναι απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία της Εστίας, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-15:00, ή στα τηλέφωνα 2109333702 & 2109330274.
Θα ακολουθήσει την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, η ομιλία του εικαστικού και συγγραφέα Βαγγέλη Παππά με θέμα «Ο ζωγράφος Θεόφιλος – Από τη Λέσβο, στη Σμύρνη», κατά την οποία θα επιχειρηθεί μια εμβάθυνση στα χαμένα έργα ενός μεγάλου δημιουργού της ελληνικής τέχνης, μέσα από μαρτυρίες και ιστορική έρευνα.
Τέλος, ο κύκλος των εκδηλώσεων θα κλείσει το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, με τη θεατρική παράσταση Συσκότιση στην Πρίγκηπο από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας.
Η υπόθεση του έργου εξελίσσεται στη μαγευτική Πρίγκηπο, όπου στο αρχοντικό της οικογένειας Ιασωνίδη, μια ξαφνική, δυνατή καταιγίδα αναστατώνει, με τον χειρότερο τρόπο, την ηρεμία του σπιτιού. Η στιγμιαία συσκότιση που προκλήθηκε, φέρνει αντιμέτωπο τον επιθεωρητή της αστυνομίας Μουσταφά Καραντενίζ, την οικογένεια, καθώς και τους προσκεκλημένους και «απρόσκλητους» επισκέπτες, με ένα δυσεπίλυτο μυστήριο. Θα καταφέρει ο επιθεωρητής, μαζί με τη βοηθό του, Φαριγιέ Ναζλή, να το εξιχνιάσουν πριν γίνουν κι άλλοι φόνοι;
Η θεατρική μεταφορά/διασκευή, σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια ανήκουν στον Θοδωρή Ευστρατιάδη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Νάντια Βλαχοπούλου.