Το ενδιαφέρον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει κινήσει το καινοτόμο επιτραπέζιο παιχνίδι wizzle της ομάδας Isometricks από το Πειραματικό λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο πήρε το πρώτο βραβείο στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Junior Achievement 2023 στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση – The Company Program», την Eurovision της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Η Ελληνική Εταιρεία Alzheimer ήδη χρησιμοποιεί το wizzle σε μη φαρμακευτικές θεραπευτικές παρεμβάσεις και το έχει εντάξει σε δύο ερευνητικά προγράμματα, ενώ τα μέλη της Isometricks έχουν πλέον βάλει στόχο την πρωτιά στον παγκόσμιο διαγωνισμό του Junior Achievement.
Πρώτα όμως θα κατασκευάσουν μια ειδική έκδοση του παιχνιδιού για το δήμο Νεάπολης-Συκεών, η οποία θα δωρίζεται κατά τις εθιμοτυπικές συναντήσεις προσώπων και φορέων με τη διοίκηση του δήμου.
Τι είναι το wizzle και ποιοι οι εμπνευστές του
Πρόκειται για ένα καινοτόμο επιτραπέζιο παιχνίδι συμμετριών που έχει κρυμμένα μαθηματικά και ευεργετική επίδραση στον εγκέφαλο και το όνομά του προέκυψε από τη συνένωση των λέξεων wizard (που σημαίνει μάγος στα αγγλικά) και puzzle.
Χρωματιστές ψηφίδες τοποθετούνται με τη λογική του ψηφιδωτού, προσφέροντας ατελείωτες δυνατότητες δημιουργίας.
Διαφοροποιούνται ως προς το σχήμα, το χρώμα, τον αριθμό των κομματιών και τον βαθμό δυσκολίας, ενώ κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του προσωποποιημένο wizzle, μέσω της καινοτόμας διαδραστικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ομάδας.
Οι ψηφίδες του wizzle ενσωματώνουν μαθηματικές – καλλιτεχνικές μεθόδους που χρησιμοποίησαν όλοι οι πολιτισμοί οι οποίοι άκμασαν στον πλανήτη, ωστόσο οι χρήστες δε χρειάζεται να γνωρίζουν μαθηματικά για να διασκεδάσουν με το wizzle.
Η διαδικασία παραγωγής του wizzle γίνεται με τη μέθοδο του 3D printing και δημιουργήθηκε από τα μέλη της μαθητικής start up του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του πρώην Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Νεάπολης στο στρατόπεδο Στρεμπενιώτη.
Το παιχνίδι παρουσίασαν στο δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη οι μαθητές Ιωάννης Τερψιάδης, Φωτεινή-Μαρία Κατσάνου, Μαρίνα Γιακουμόγλου και Νικόλαος Σίββα, τα τέσσερα από τα πέντε μέλη της αγωνιστικής ομάδας της Isometricks, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους Νίκο Τερψιάδη, Άννα Ματσιώρη και Κυριακή Βασιλού.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της Isometricks αναφέρθηκαν στην πορεία που διένυσε η ομάδα από τη σύστασή της μέχρι την πανευρωπαϊκή νίκη στην Κωνσταντινούπολη, ενώ δεν έκρυψαν την αισιοδοξία τους ακόμη και για νίκη στον αντίστοιχο παγκόσμιο διαγωνισμό που έπεται και στον οποίο θα εκπροσωπήσουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.
Αναφερόμενος στην επιτυχία των παιδιών, ο Σίμος Δανιηλίδης σημείωσε ότι η επιτυχία της ομάδας στην Κωνσταντινούπολη, σε ένα τόσο ανταγωνιστικό και υψηλού επιπέδου διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 40 ευρωπαϊκές χώρες, αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη δημόσια παιδεία αλλά και δικαίωση για τα Πειραματικά Σχολεία.
Η δεδομένη στήριξη στην ομάδα της Isometricks από το δήμο έλαβε μάλιστα άμεσα πρακτικά χαρακτηριστικά μετά τη συμφωνία για την ειδικά σχεδιασμένη έκδοση, ενώ ο δήμαρχος πρότεινε στην ομάδα να συνεργαστεί με τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ του δήμου, ώστε να αναλάβουν την επεξεργασία των κομματιών που εκτυπώνονται, όπως και τη συσκευασία τους.