«Θα μείνουμε στο πλευρό της κυβέρνησης και του ηρωικού λαού σας, υποστηρίζοντας τον αγώνα σας για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής σας κυριαρχίας, όσος χρόνος και αν απαιτηθεί για να επιτευχθεί αυτός ο ιερός σκοπός» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Καμία απόπειρα επαναχάραξης των συνόρων με τη βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Και η δική μας χώρα αντιμετώπισε εκδηλώσεις ενός επιθετικού αυταρχισμού και είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόπειρα παραβίασης του διεθνούς δικαίου και δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους, κάτι ανάλογο εξάλλου συμβαίνει και στην Κύπρο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας ειδική μνεία στο ελληνικό στοιχείο της Μαριούπολης.
Παράλληλα, καταδίκασε εκ νέου τα εγκλήματα πολέμου που εξακολουθούν να συμβαίνουν εντός της ουκρανικής επικράτειας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε ως όπλο το φυσικό αέριο για να προκαλέσει μια παγκόσμια πληθωριστική κρίση, ενώ αναφέρθηκε στην απόφαση της Μόσχας να αθετήσει τη συμφωνία για τα σιτηρά που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση μιας επισιτιστικής κρίσης διεθνών διαστάσεων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Αθήνα στηρίζει εμπράκτως την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την προοπτική ενσωμάτωσης της στο ΝΑΤΟ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμενε, μάλιστα, ότι η χώρα μας θα είναι παρούσα και στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με έμφαση στην πόλη της Οδησσού.
Προηγήθηκε η υπογραφή κοινής δήλωσης από τους δύο άνδρες για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας.
Στο κείμενο, η Ελλάδα δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική, τεχνική, αμυντική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία και θα συμμετάσχει στην αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.
Τι δήλωσε ο Ζελένσκι
Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελλάδα για τη συνδρομή τους στην ουκρανική άμυνα, αλλά και τη στήριξή τους στην ευρωατλαντική προοπτική της χώρας του, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόθεση της χώρας μας να αναλάβει την εκπαίδευση των ουκρανών πιλότων που θα πετάξουν τα F16 που αναμένονται στο Κίεβο από χώρες-μέλη του ευρωατλαντικού συμφώνου.
Ο κ. Ζελένσκι χαρακτήρισε κρίσιμη την αποκατάσταση της ασφάλειας στην παρευξείνεια περιοχή, επέμενε ότι πρέπει να εμπεδωθεί η ανεμπόδιστη ροή σιτηρών μέσω του Εύξεινου Πόντου και ευχαρίστησε εκ νέου για την πολύτιμη συμβολή των ελληνικών πλοίων για τη μεταφορά των σιτηρών.
Στη συνέχεια, ο Ουκρανός πρόεδρος παρακάθησε στο άτυπο δείπνο που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παρόντες είναι μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Στο επίκεντρο του άτυπου δείπνου βρίσκεται η διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».
Συνάντηση με την ΠτΔ
Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος, όπου συναντήθηκε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία, για τον τιμήσει, φόρεσε ένα ένδυμα στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον καλωσόρισε και του υπενθύμισε ότι τον περασμένο Νοέμβριο η ίδια είχε ταξιδέψει στο Κίεβο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας και «είδε με τα μάτια της τις καταστροφικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής».
Επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία υπογραμμίζοντας ότι αυτή θα συνεχίσει σε πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο, όπως και στο θέμα της υποψηφιότητας της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε την ΠτΔ για τη στήριξη της Ελλάδας στη δύσκολη στιγμή του πολέμου, καθώς και για τις σημαντικές αποφάσεις που έχει λάβει η χώρα μας.
Επιπλέον, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις εκπαιδεύσεις των πιλότων αλλά και την στήριξη της Ελλάδας στους Ουκρανούς πολίτες που κατέφυγαν στην χώρα μας κατά την διάρκεια του πολέμου.