Στην απομάκρυνση 3.800 ανθρώπων προχώρησαν σήμερα οι αρχές στα Κανάρια Νησιά, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε ορεινό εθνικό πάρκο στην Τενερίφη.
Η περίμετρος της φωτιάς έχει φτάσει τα 31 χιλιόμετρα δασικών εκτάσεων, κατακαίοντας και περιοχές με χαμηλή βλάστηση σε απόκρημνα φαράγγια, κοντά στο ηφαίστειο του όρους Τέιδε – του ψηλότερου βουνού όλης της Ισπανίας – εμποδίζοντας την πρόσβαση στην περιοχή και καλύπτοντας μεγάλο μέρος του ισπανικού νησιού με σύννεφα καπνού και στάχτη.
Η φωτιά που ξέσπασε χθες Τετάρτη έχει ήδη κάψει 6.425 στρέμματα.
«Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη… Αυτή είναι η πιο σύνθετη πυρκαγιά που είχαμε στα Κανάρια Νησιά τα τελευταία 40 χρόνια», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το στέλεχος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης Φερνάντο Κλαβίχο.
Ο Πέδρο Μαρτίνεθ, επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, τόνισε ότι η φωτιά επεκτάθηκε προς το βόρειο τμήμα του νησιού και προς μια κοιλάδα όπου βρίσκονται πολλά κάμπινγκ.
Οι ισπανικές αρχές έχουν αναπτύξει 17 αεροσκάφη και συνολικά 350 μέλη της πυροσβεστικής και του στρατού. Πρόσθετα πυροσβεστικά υδροπλάνα έφθασαν από την ηπειρωτική χώρα.
Κάθε πρόσβαση στα βουνά του νησιού, συμπεριλαμβανομένου του αγαπημένου για τους τουρίστες όρους Τέιδε, έχει αποκλειστεί.
Και τα δύο αεροδρόμια της Τενερίφης λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με την ισπανική εθνική επιχείρησης διαχείρισης αεροδρομίων AENA.
Την περασμένη εβδομάδα, νέο κύμα καύσωνα στέγνωσε τη βλάστηση σε πολλές περιοχές των Καναρίων, επιτείνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.
Ήδη αυτό το καλοκαίρι η ισπανική πυροσβεστική έχει κληθεί να αντιμετωπίσει αρκετές πυρκαγιές στη Γκραν Κανάρια και τη Λα Πάλμα, άλλα δυο νησιά του αρχιπελάγους των Καναρίων.
Πορτοκαλί ουρανός στον Καναδά
Οι απομακρύνσεις κατοίκων από αέρος συνεχίζονται σε απομονωμένες κοινότητες του καναδικού Bορρά, που απειλούνται από τις δασικές πυρκαγιές οι οποίες «καταπίνουν» δρόμους, ωθώντας τα Βορειοδυτικά Εδάφη να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σχεδόν 168.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους στον Καναδά αφότου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές που καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ. Στα Βορειοδυτικά Εδάφη, που καταμετρούν περισσότερες από 230 ενεργές πυρκαγιές, περίπου το 15% του πληθυσμού έχει απομακρυνθεί μέχρι στιγμής, δηλαδή περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές.
Με εκατοντάδες χιλιόμετρα να χωρίζουν το ένα από το άλλοι, τα χωριά αυτά είναι «ιδιαίτερα δύσκολο» να εκκενωθούν διά ξηράς, εξηγεί ο Μάικ Γουέστγουικ, της πυροσβεστικής υπηρεσίας, διευκρινίζοντας πως ένα απόσπασμα 120 στρατιωτών αναπτύχθηκε την Τρίτη προκειμένου να διευκολύνει τις αεροπορικές εκκενώσεις.
Κάτοικος μιας κοινότητας περίπου 2.250 ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται τώρα υπό εντολή εκκένωσης, ο Τζόρνταν Έβοϊ, 28 ετών, ήλπιζε να εγκαταλείψει την κατοικία του με αυτοκίνητο για να καταφύγει στη γειτονική περιφέρεια Αλμπέρτα, όμως μια σημαντική δασική πυρκαγιά τον ανάγκασε τη Δευτέρα να αλλάξει γνώμη και να διαφύγει με στρατιωτικό αεροπλάνο.
«Δεν μπορούσα να δω τίποτα μπροστά μου (…) Δεν υπήρχε πλέον δίκτυο, άρα κανένας τρόπος να ξέρω πού βρισκόμουν, ήταν ακόμη περισσότερο αγωνιώδες», λέει στο AFP.
Ο Έβοϊ φοβόταν πως τα ελαστικά του φορτηγού του θα «έλιωναν» από τη ζέστη. «Ο αυτοκινητόδρομος είχε καταβροχθιστεί από τις φλόγες, ήταν η πιο τρομακτική στιγμή στη ζωή μου», είπε ακόμη.
🔴 CANADA 🇨🇦| #WildFires: no less than 230 #fires are still active in the country. More than 13.5 million hectares of forest are already consumed since January 1 by the flames. And more than 168,000 people have already been evacuated from risk areas since May 2023. #CanadaFires pic.twitter.com/uxuZFj9NSP
— Nanana365 (@nananamedia365) August 17, 2023
Μετά την περιφερειακή πρωτεύουσα Γελοουνάιφ το βράδυ της Δευτέρας, η οποία απειλείτο από πυρκαγιά που έφθασε 20 χιλιόμετρα από την είσοδο της πόλης, ήταν η σειρά των αρχών των Βορειοδυτικών Εδαφών (TNO) να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης το βράδυ της Τρίτης (πρώτες ώρες της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας).
Η γειτονική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας, η οποία έχει επίσης πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές, κατέγραψε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, για πρώτη φορά φέτος στον Καναδά, δήλωσε την Τρίτη στο AFP το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Στην πόλη Λίτον ο υδράργυρος έφθασε τη Δευτέρα τους 41,4 βαθμούς Κελσίου, δύο χρόνια αφότου οι πυρκαγιές έσπειραν τον όλεθρο έπειτα από έναν πρωτόγνωρο «θόλο ζέστης» με 49,6 βαθμούς Κελσίου, ιστορικό ρεκόρ για τον Καναδά.
Ο Καναδάς, που λόγω της γεωγραφικής του θέσης, θερμαίνεται πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη, βρίσκεται αντιμέτωπος τα τελευταία χρόνια με ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα η ένταση και η συχνότητα των οποίων αυξάνονται εξαιτίας της κλιματικής υπερθέρμανσης.