Στη Λεβαία Φλώρινας ήταν το ραντεβού και ήταν όλοι εκεί. Φέτος για πρώτη φορά μετά την πανδημία οι Πόντιοι που έχουν τις ρίζες τους στα χωριά της επαρχίας Ατά Παζάρ της Νικομήδειας συναντήθηκαν, διασκέδασαν και επιβεβαίωσαν τους δεσμούς που τους συνδέουν.
Το 3ο Αντάμωμα Ατά Παζάρ είχε οικοδεσπότη το Σύλλογο Ποντίων Λεβαίας, ο οποίος παρέδωσε τη σκυτάλη της διοργάνωσης στη Σκύδρα, και συγκεκριμένα στο Σύλλογο Ποντίων Δάφνης.
«Μετά τη Γενοκτονία οι μισοί κάτοικοι πήγαν στη Λεβαία και οι υπόλοιποι στον Ξηροπόταμο Θεσσαλονίκης. Στο συναπάντημα έχουν ενεργό συμμετοχή σύλλογοι από τα 14 χωριά των Αταπαζαρλήδων. Εμείς το στηρίζουμε στη μνήμη των προγόνων μας» εξήγησε ο π. Θεόδωρος Πασχαλίδης από τον Ξηροπόταμο.
Στο ναό του Αγίου Γεωργίου Λεβαίας φυλάσσεται ένας τίμιος σταυρός και ο σταυρός από εξαπτέρυγο· τον δεύτερο τον έφερε μαζί της από τη Γουρούτερε η Δέσποινα Παπαδοπούλου, με «εντολή» από τον παππού της που ήταν ιερέας στο ναό (επίσης) του Αγίου Γεωργίου, να τα χαρίσει στην εκκλησία της νέας πατρίδας. Όταν οι τσέτσες μπήκαν στο χωριό εκείνη ήταν 16 ετών – φεύγοντας έβλεπε με δάκρυα στα μάτια την εκκλησία να είναι παραδομένη στις φλόγες. Ο π. Ιωάννης δεν τα κατάφερε, πέθανε από ασιτία στην Τουρκία.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λεβαίας Γιώργος Μπασούρης, σε όλο το ταξίδι της προσφυγιάς είχε φυλαγμένο πάνω της το σταυρό, τυλιγμένο σε ένα σεντόνι: Μυτιλήνη, Πελοπόννησος, Λάρισα όπου τους θέρισε η ελονοσία και αργότερα στην Κοζάνη όπου οι οικογένειες χωρίστηκαν. «Είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουμε από την πατρίδα» τόνισε.
Οι εκδηλώσεις του 3ου Ανταμώματος ξεκίνησαν με Εσπερινό στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Ακολούθησε κέρασμα στο προαύλιο της εκκλησίας και μετά θα παραδοσιακό ποντιακό γλέντι με τους: Γιώργο Πουλαντσακλή (λύρα-τραγούδι), Ανέστη Μωυσή (λύρα-τραγούδι), Γιάννη Κατωτοικίδη (λύρα-τραγούδι), Βασίλη Καρυοφυλλίδη (αγγείο), Γιώργο Κωνσταντινίδη (κλαρίνο), Φώτη Ηλιάδη (νταούλι).
Συμμετείχαν οι ποντιακοί σύλλογοι: Ξηροποτάμου Θεσσαλονίκης, Φιλαδέλφειας Θεσσαλονίκης, Πολυδενδρίου-Ασκού Θεσσαλονίκης, Καστανιάς Θεσσαλονίκης, Μεσημερίου Θεσσαλονίκης, Μελισσοκομείου Καβάλας, Ακρινής Κοζάνης, Κλείτου Κοζάνης, Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, Νέας Νικομήδειας Βέροιας, Σταυρού Βέροιας, Δάφνης Σκύδρας, Κωνσταντίας Αριδαίας.