Εφικτή θεωρούν οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας τη σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής συμφωνίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, παρά τις διαφορές τους, όπως υποστήριξαν σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν στο Euronews.
Οι δυο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου έχουν εμπλακεί σε δυο πολέμους για τον έλεγχο του διαφιλονικούμενου θύλακα, που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της αζερικής επικράτειας αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.
Στον πιο πρόσφατο πόλεμο, εκείνον που ξέσπασε για έξι εβδομάδες το φθινόπωρο του 2020, το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε εδάφη που ήλεγχε επί δεκαετίες η Αρμενία.
Έκτοτε Μπακού και Γερεβάν διαπραγματεύονται μια ειρηνευτική συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας θα καθορίζονται τα σύνορα και θα διευθετείται η διαμάχη για το Ναγκόρνο Καρμπάχ, προκειμένου να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις τους.
«Πιστεύω ότι είναι σωστό να είμαστε αισιόδοξοι», είπε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 21 Ιουλίου στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews και μεταδόθηκε σήμερα.
«Εάν διαπιστώσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση από την αρμενική πλευρά και – το πιο σημαντικό – εάν παραμερίσουν πλήρως τις φιλοδοξίες τους για αμφισβήτηση της εδαφικής μας ακεραιότητας, τότε μπορούμε να βρούμε μια λύση για την ειρήνη πολύ σύντομα, ενδεχομένως ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε.
Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν στη συνέντευξη που παραχώρησε στις 26 Ιουλίου στο Euronews. «Όχι μόνο είναι εφικτή, αλλά πρέπει να υπάρξει ειρήνη. Αυτή είναι η πεποίθησή μου, η θέση μου… Αλλά για να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να έχει επίγνωση των σημαντικών διαφορών (που υπάρχουν)», υπογράμμισε.
Αποκλειστική εφαρμογή επικοινωνίας
Σε λειτουργία τέθηκε επίσημα την Τρίτη το ArtsakhX, μια εφαρμογή επικοινωνίας που έχει σχεδιαστεί ειδικά για το Ναγκόρνο Καραμπάχ προκειμένου να διασφαλίζει την αδιάλειπτη επικοινωνία σε περίπτωση μπλακ άουτ.
Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το ArtsakhX είναι κρυπτογραφημένο με τον εγκεκριμένο από το ΝΑΤΟ στρατιωτικό αλγόριθμο End-to-End AES-GSM-256.
Η εφαρμογή αναπτύχθηκε ως μέρος μνημονίου που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) και του Zangi.