Μετά το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο, στις 26 Ιουλίου ο Νίγηρας έγινε η τρίτη χώρα του Σαχέλ (μέχρι πρότινος συμμάχου της Δύσης στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών) στην οποία έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα τα τελευταία τρία χρόνια. Παρά τα κοιτάσματα ουρανίου, θεωρείται μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.
Στο Σαχέλ, τη ζώνη που συνδέει την κεντρική με τη βόρεια Αφρική, εκδηλώνονται αλλεπάλληλες επιθέσεις οργανώσεων που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος.
Η Γαλλία ειδικά έχει αναπτύξει 1.500 στρατιωτικούς που συμμετέχουν σε αντιτζιχαντιστικές επιχειρήσεις. Οι ΗΠΑ διαθέτουν αεροπορική βάση στον βόρειο Νίγηρα, απ’ όπου απογειώνονται κυρίως UAVs που συλλέγουν πληροφορίες ή/και επιτίθενται σε τζιχαντιστές. Ο στρατός της Γερμανίας έχει επίσης αεροπορική βάση στη Νιαμέ, κόμβο για τις επιχειρήσεις του στη δυτική Αφρική. Πρόκειται για βάση-κλειδί ως προς την αποχώρησή του από το γειτονικό Μαλί.
Οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα κατήγγειλαν χθες ότι η Γαλλία θέλει να «επέμβει στρατιωτικά», κάτι που το Παρίσι διέψευσε – κράτη της περιοχής απειλούν να χρησιμοποιήσουν βία εάν ως την Κυριακή δεν αποκατασταθεί στο αξίωμά του ο ανατραπείς πρόεδρος Μοαμέντ Μπαζούμ.
«Στο πλαίσιο της γραμμής της, της αναζήτησης οδών και μέσων για να επέμβει στρατιωτικά στον Νίγηρα, η Γαλλία με τη συνέργεια πολιτών του Νίγηρα οργάνωσε συγκέντρωση στο αρχηγείο της Εθνικής Φρουράς […], για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πολιτικές και στρατιωτικές εγκρίσεις προκειμένου να επιχειρηθεί να αποκατασταθεί ο πρόεδρος Μπαζούμ στην εξουσία», ανέφερε το στρατιωτικό καθεστώς σε ανακοίνωσή του.
Οι πιέσεις προς τους πραξικοπηματίες εντείνονται από σχεδόν το σύνολο των εταίρων του Νίγηρα στη Δύση και στην Αφρική, καθώς η χώρα θεωρείται κλειδί στον αγώνα κατά των τζιχαντιστικών οργανώσεων που λυμαίνονται τομείς του Σαχέλ εδώ και χρόνια.
Η δε Γαλλία, άλλοτε αποικιακή επικυρίαρχη δύναμη, είναι αταλάντευτη υποστηρίκτρια του προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ. Χιλιάδες διαδηλωτές αποπειράθηκαν να εισβάλουν στη γαλλική πρεσβεία στη Νιαμέι, προτού τους διαλύσουν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης κάνοντας χρήση δακρυγόνων.
Η υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά μιλώντας στο δίκτυο BFMTV είπε ότι η διαδήλωση στην οποία κυριάρχησαν τα αντιγαλλικά συνθήματα ήταν οργανωμένη και όχι αυθόρμητη, βίαιη, εξαιρετικά επικίνδυνη και με ρωσικές σημαίες. Έκανε δε λόγο για «όλα τα οικεία υλικά της αποσταθεροποίησης α λα ρωσοαφρικανικά».
Ερωτηθείσα για το ρόλο της Ρωσίας, η Γαλλίδα υπουργός μίλησε για «οπορτουνιστική» στάση της Μόσχας και πρόσθεσε πως γίνεται η «υπόθεση» πως θα προσπαθήσει «να επωφεληθεί».
Από τη μεριά του ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απείλησε την Κυριακή ότι το Παρίσι θα ανταποδώσει κατά τρόπο «άμεσο και άτεγκτο» οποιαδήποτε επίθεση εναντίον υπηκόων ή συμφερόντων της Γαλλίας στον Νίγηρα.
Την ίδια ώρα, οι Γάλλοι που βρίσκονται στον Νίγηρα ειδοποιήθηκαν σήμερα με μήνυμα της πρεσβείας πως «ετοιμάζεται μια επιχείρηση απομάκρυνσής τους διά της αεροπορικής οδού» η οποία «θα πραγματοποιηθεί λίαν προσεχώς», κάτι που επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε πως θα θεωρήσει τους πραξικοπηματίες υπεύθυνους για «οποιαδήποτε επίθεση εναντίον αμάχων, μελών του διπλωματικού προσωπικού ή [διπλωματικών] εγκαταστάσεων», προσθέτοντας ότι υποστηρίζει «αποφασιστικά» τα μέτρα της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (CEDEAO). Γερμανία και Ισπανία ανακοίνωσαν πως παγώνουν τη χορήγηση βοήθειας στον Νίγηρα.
Από την πλευρά της, η Ρωσία –στην… αγκαλιά της οποίας έχουν βρεθεί το Μαλί και η Μπουρκίνα Φάσο μετά τα πραξικοπήματα– κάλεσε για την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας, ενώ ζήτησε και αυτοσυγκράτηση.