Νέα συγκέντρωση, κατά την οποία δύο άνδρες έκαψαν αντίτυπο του Κορανίου πραγματοποιήθηκε σήμερα μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου στην Στοκχόλμη, σε μία στιγμή έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στην Σουηδία και πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής εξαιτίας περιστατικών βεβήλωσης του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων.
Για μία ακόμη φορά, ο Σαλουάν Μομίκα και ο Σαλουάν Μαζέμ ποδοπάτησαν αντίτυπο του Κορανίου και στην συνέχεια το έκαψαν, όπως είχαν κάνει στο τέλος του Ιουνίου κατά την διάρκεια συγκέντρωσης μπροστά στο μεγάλο τέμενος της σουηδικής πρωτεύουσας.
Πρόκειται για Ιρακινούς πρόσφυγες στη Σουηδία, οι οποίοι έκαψαν σελίδες του ιερού βιβλίου στα τέλη Ιουνίου, την πρώτη ημέρα της Έιντ αλ-Αντχα, γιορτής που τιμούν οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο. Η κίνησή του είχε στόχο να ενημερώσει τη σουηδική κοινωνία για τον «κίνδυνο αυτού του βιβλίου», είχε δηλώσει τότε ο Σαλουάν Μομίκα. Στις 20 Ιουλίου, ποδοπάτησε και έσκισε αντίτυπο του Κορανίου έξω από την πρεσβεία του Ιράκ στη Στοκχόλμη.
Αυτές οι πράξεις βεβήλωσης έχουν προκαλέσει κύμα οργής και διαμαρτυριών ενώ έχουν δημιουργήσει ένταση στις διπλωματικές σχέσεις στη Μέση Ανατολή.
Στη Βαγδάτη, εκατοντάδες Ιρακινοί εισέβαλαν και πυρπόλησαν την πρεσβεία της Σουηδίας, ενώ μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην σουηδική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη.
Η Σουηδή πρεσβευτής απελάθηκε από το Ιράκ και το Ιράν άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα δεχθεί νέο πρεσβευτή της σκανδιναβικής χώρας στο έδαφός της.
Την ίδια στιγμή, η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση, που αναμένεται σήμερα, του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) για να ασχοληθεί με τη βεβήλωση του Κορανίου στη Σουηδία και τη Δανία.
Εξετάζει την απαγόρευση η Δανία
Παράλληλα, η Δανία εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις που περιλαμβάνουν την καύση του Κορανίου ή άλλων θρησκευτικών κειμένων για λόγους ασφαλείας και διπλωματικούς λόγους.
Σύμφωνα με το δανέζικο υπουργείο Εξωτερικών, οι διαδηλώσεις έχουν «φθάσει σε ένα επίπεδο όπου η Δανία, σε πολλές περιοχές του κόσμου, θεωρείται χώρα που διευκολύνει την προσβολή και την υποτίμηση πολιτισμών, θρησκειών και παραδόσεων άλλων χωρών».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας δήλωσε ότι, ενώ η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης είναι ζωτικής σημασίας, τέτοιες διαμαρτυρίες ωφελούν τους εξτρεμιστές και αποτελούν απειλή για την ασφάλεια.
Η Κοπεγχάγη εξετάζει νομικά μέσα για να παρέμβει σε ορισμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων διαμαρτυριών έξω από πρεσβείες, ενώ ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον είπε ότι ανάλογες διεργασίες είναι υπό εξέταση και εκεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σουηδία έδωσε εντολή στις 27 Ιουλίου σε 15 κρατικά σώματα και υπηρεσίες να «εντατικοποιήσουν τις εργασίες τους», υπό την αιγίδα των υπηρεσιών ασφαλείας.
Αυτές οι καταστροφές του ιερού βιβλίου του ισλάμ «έχουν αυξήσει τους κινδύνους για τη Σουηδία», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός σε μήνυμά του στο Instagram.