Αντικείμενα και θρησκευτικά κειμήλια που σώθηκαν την τελευταία στιγμή, χάρη στην αγάπη ορισμένων ανθρώπων για την ιστορία και τις ζωές που είχαν δημιουργήσει στην Ανατολή, έγγραφα που μαρτυρούν τις εμπειρίες τους, φωτογραφίες που δίνουν πρόσωπο στις χιλιάδες των προσφύγων και προσωπικά είδη, που δίνουν μια υπόσταση σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τη Μικρασία το 1922 για να αρχίσουν μια νέα ζωή στην Ελλάδα.
Αυτά και άλλα πολλά περιλαμβάνουν τα εκθέματα της περιοδικής έκθεσης «1922», που εγκαινίασε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Συνθήκη της Λοζάνης.
Στην πραγματοποίηση της έκθεσης συνέβαλαν οι ιδιώτες συλλέκτες Στρατής Αναγνώστου, Ζαχαρούλα Ιωακείμ, Μαρία Κιαχαγιά, Στέφανος Κουμπασάρος, Γεράσιμος Μπεκιάρης, Αργύρης Χατζημαλλής και Αντώνης Χατζηχαραλάμπους, το ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού Δήμου Δυτικής Λέσβου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρακοίλων Λέσβου «Ροδόδεντρο», η Λαογραφική Συλλογή Πελόπης Λέσβου, καθώς και εθνικοί φορείς και εκδοτικοί οίκοι.
Στα εγκαίνια στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, παρουσιάστηκαν μουσικές και χοροί της Μικράς Ασίας από την Ορχήστρα Σαντουριών Αναγνωστηρίου Αγιάσου, το Χορευτικό Τμήμα Ενηλίκων Αναγνωστηρίου Αγιάσου και τον Χορευτικό Όμιλο Μυτιλήνης «Οι Αιολείς».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουνίου 2024 και λειτουργεί καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 (έως 15/10), 10:00-17:00 (από 16/10).
Θα παραμείνει κλειστή την 1η Ιανουαρίου, τη Μ. Παρασκευή (μέχρι 12:00), την Κυριακή του Πάσχα, την Παρασκευή του Πάσχα (τοπική εορτή), την 1η Μαΐου, στις 15 Αυγούστου και στις 25-26 Δεκεμβρίου.