Τη διαβεβαίωση ότι έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές που προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στο οικοσύστημα, σε σπίτια, επιχειρήσεις, περιουσίες και ζωικό κεφάλαιο, ενώ είχαν σαν αποτέλεσμα και το θάνατο τριών ανθρώπων, έδωσε ο Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.
Μάλιστα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ισχυρίστηκε ότι τα 400.000 που έχουν καεί μέχρι στιγμής είναι λιγότερα από τον ετήσιο μέσο όρο (500.000), και υποστήριξε ότι στην Ελλάδα δεν καίγονται μεγαλύτερες εκτάσεις σε σχέση με άλλες χώρες της Μεσογείου.
«Μακριά από εμάς η άποψη πως έχουν γίνει όλα σωστά. Αυτό που έγινε ήταν το καλύτερο δυνατό επιχειρησιακά υπό τις ισχύουσες συνθήκες» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι περισσότερες φωτιές ήταν από ανθρώπινο χέρι ή εμπρησμό.
«Μετά από 15 μέρες ακραίων καιρικών φαινομένων, και ενός 10ημέρου με πάνω από 600 φωτιές, σήμερα είναι η πρώτη μέρα που δεν βρισκόμαστε στο κόκκινο, σε κατάσταση συναγερμού» δήλωσε, παρουσία του αρχηγού της Πυροσβεστικής Γιώργου Πουρναρά, του καθηγητή Χρήστου Ζερεφού και του επικεφαλής της Διεύθυνσης Δασών Βαγγέλη Γκουντούφα.
Η διαφορά με άλλες χρονιές, σημείωσε ο υπουργός, ήταν οι καιρικές συνθήκες στις οποίες κλήθηκε ο μηχανισμός να διαχειριστεί την κρίση. «Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη σε κατάσταση συναγερμού για τόσες πολλές ημέρες στη σειρά, σε τόσες πολλές περιφέρειες», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στις περίπου 660 πυρκαγιές είπε ότι οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν, «αλλά 10 από αυτές πήραν μεγάλες διαστάσεις, δοκίμασαν τις αντοχές όλων». «Τραυματίστηκαν 74 άνθρωποι και έχασαν τη ζωή τους τρεις. Η έγκαιρη χρήση του 112 όπως η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης της Ρόδου για ακόμη μια φορά λειτούργησε αποτελεσματικά» πρόσθεσε.
Το κράτος, είπε ο Βασίλης, Κικίλιας θα κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι οφείλει για να ανακουφίσει τους πληγέντες και τις πληγείσες περιοχές.
«Παρά την προετοιμασία, ο βαθμός δυσκολίας αποδείχθηκε πολύ μεγάλος», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι όπου διαπιστωθούν ελλείψεις ή λάθη θα υπάρξει βελτίωση και αναθεώρηση.
Καταλήγοντας σημείωσε: «Η κλιματική κρίση δεν θα φύγει και οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε όλα τα επίπεδα».