Μια ανάσα από τα τουρκικά παράλια και ενώ η χώρα μας θρηνεί για το χαμό των δυο αεροπόρων μας, μνήμες από τη Μικρά Ασία σκόρπισαν συγκίνηση στις ακριτικές Οινούσσες.
Το ντοκιμαντέρ Μικρασία, 100 χρόνια μετά, μια παραγωγή του δήμου Χαλανδρίου, σε σκηνοθεσία Αντώνη Τσάβαλου που πραγματοποιήθηκε και με τη συμμετοχή του Συνδέσμου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου «Ρίζες», προβλήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στον θερινό κινηματογράφο «Ιωνία», αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Ανάμεσα στο κοινό ήταν κάτοικοι του δήμου Αιγνούσας αλλά και του δήμου Χαλανδρίου που έχουν κατοικίες στις Οινούσσες, πρώτου σταθμού των προσφύγων προγόνων τους.
Προλογίζοντας το ντοκιμαντέρ, ο δήμαρχος Αιγνούσας Γεώργιος Δανιήλ αναφέρθηκε στα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου «Ρίζες» Νίκος Καραμπουρνιώτης μίλησε για την ανάγκη διατήρησης της Μικρασιατικής Μνήμης, την ιστορία και τις δράσεις του Συνδέσμου Χαλανδρίου.
Ο Νίκος Καραμπουρνιώτης ευχαρίστησε το δήμο για τη συνεργασία και εκ μέρους του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου και το κοινό για τη μαζική συμμετοχή ενώ προσκάλεσε όλους, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στη μεγάλη εκδήλωση του Συνδέσμου στο Συνοικισμό Χαλανδρίου με τον Νίκο Οικονομίδη και την ορχήστρα του.
«Συνεχίζουμε ταγμένοι στη Μικρασιατική Μνήμη με αγώνες ουσιαστικούς όπως μόνο οι “Ρίζες” ξέρουμε», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Νίκος Καραμπουρνιώτης αναφερόμενος στην εκδήλωση.
Ήχοι της Μικρασίας αντήχησαν στο Αμφιθέατρο των Οινουσσών
Την προβολή του ντοκιμαντέρ ακολούθησε χθες το βράδυ η συναυλία Μικρά Ασία – 100 χρόνια μνήμης, στο Αμφιθέατρο Οινουσσών, που διοργάνωσε ο δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Στο μουσικό αφιέρωμα που παρουσίασε το Ωδείο Αιγέας, το κοινό απόλαυσε τα δύο εμβληματικά έργα του Απόστολου Καλδάρα «Μικρά Ασία» και «Βυζαντινός Εσπερινός», σε στίχους Πυθαγόρα και Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Παντελής Θαλασσινός, Μαρία Καλαγκιά, Πέτρος Τζιώτης, η Χορωδία Οινουσσών αλλά και οι μουσικοί του ωδείου απέδωσαν τραγούδια με ευρύτερη αναφορά στη Μικρασία, από παραδοσιακά μέχρι και πιο σύγχρονα. Στο μπουζούκι, το πιάνο, το φλάουτο, τα κρουστά, το κοντραμπάσο και το ακορντεόν ήταν οι καθηγητές του ωδείου.