Με μια συνταγή που ήταν κοινή σε διάφορες περιοχές του Πόντου, η Ευθυμία Παντελίδου, η Γεωργία Ουσταμπασίδου, η Ευθυμία και η Ζωή Καλαϊντζίδου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νίψας Έβρου κέρδισαν το Βραβείο Κοινού στο 6ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας που έγινε στο Θρυλόριο Κομοτηνής.
Τα ντολμαδάκια με μαυρολάχανα και αμπελόφυλλο έγιναν ανάρπαστα.
Αυτή είναι η συνταγή, όπως την μοιράστηκαν οι ίδιες οι διαγωνιζόμενες:
ΥΛΙΚΑ
50 φύλλα μαύρα λάχανα |
50 αμπελόφυλλα |
1 φλ. ελαιόλαδο |
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά |
2 ματσάκια πράσινα κρεμμυδάκια |
700 γρ. ρύζι τύπου Καρολίνα |
300 γρ. πλιγούρι |
1 ματσάκι μαϊντανό |
3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο |
3 κ.σ. δυόσμο |
αλάτι-πιπέρι |
λάδι |
3 λεμόνια |
6 κούπες βραστό νερό |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι μελώνουμε τα κρεμμύδια με το λάδι. Αφού πλύνουμε καλά το ρύζι και το πλιγούρι, τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι και τα τσιγαρίζουμε.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το χυμό από ένα λεμόνι. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε 1 κούπα βραστό νερό. Βάζουμε και τα μυρωδικά.
- Αρχίζουμε και τυλίγουμε τα ντολμαδάκια.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, αφού την στρώσουμε με φύλλα σκέτα, τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στη σειρά και στο τέλος βάζουμε πάλι αλάτι, λάδι, το χυμό από τα υπόλοιπα λεμόνια και 5 κούπες βραστό νερό.
- Τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο ώστε τα ντολμαδάκια να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα.
- Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 45 λεπτά.