Την Τετάρτη 12 Ιουλίου, χορευτές-χοροδιδάσκαλοι από συλλόγους της Θεσσαλονίκης (ΣΠΟΣ Ν. Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας) χόρεψαν Σέρρα με σκοπό την κινηματογράφησή τους για το βίντεο του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο της εγγραφής του χορού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Υπουργική Απόφαση: 48362/7-2-2022). Οι συνθήκες λόγω του καύσωνα ήταν δύσκολες αλλά οι χορευτές αποδεικνύοντας το ψυχικό και σωματικό τους σθένος όπως και την αγάπη τους για την ποντιακή τους καταγωγή, υπέμειναν την αφόρητη ζέστη χάριν της πραγματοποίησης του ιερού αυτού σκοπού.
Με τη μουσική συνοδεία της λύρας του δεξιοτέχνη λυράρη Κώστα Σιαμίδη και ρυθμό από το ταούλ’ που έπαιζε ο Νίκος Φιλιππίδης, επί τέσσερις ώρες χόρευαν και ξαναχόρευαν τον αγαπημένο τους χορό, υπό τις οδηγίες του σκηνοθέτη Νίκου Βουρβαχάκη, με ενθουσιασμό και υψηλό φρόνημα.
Οι χορευτές «επαίραν άψιμον» (οι χορευτές πήραν φωτιά) όχι μόνο από τον πόθο τους να χορέψουν τον Πυρρίχιο αλλά και από τις υψηλές θερμοκρασίες που είχε αναπτύξει το χοροστάσι, στην τοποθεσία Άγιος Παντελεήμονας Μικροδάσους Κιλκίς. Με τη χάρη του Αγίου που «θαυματουργικά» τράβηξε το επιτελείο του εγχειρήματος αυτού στα μέρη του, μέρη που αναστήθηκαν από την προσφορά Ποντίων προσφύγων όταν ήρθαν από την πατρίδα κυνηγημένοι το 1920 από τις περιοχές του Καρς, της Σάντας, του Σοχούμ, των περιχώρων της Τραπεζούντας κ.ά. και έχυσαν το αίμα τους κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για τον τόπο αυτόν, όλη η διαδικασία στέφθηκε από επιτυχία.
Το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι υψηλής αισθητικής και ποιότητας και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Το βίντεο θα προβληθεί, τον ερχόμενο Νοέμβριο, σε πρώτη προβολή σε ειδική εκδήλωση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Οι πυρριχιστές παρά την εξάντλησή τους από την υψηλή θερμοκρασία και την υπέρμετρη προσπάθεια, ανταποκρίθηκαν με προθυμία στο κάλεσμα της Αλεξίας Ιωαννίδου υπεύθυνης του φακέλου «Σέρρα» στο Εθνικό Ευρετήριο και χόρεψαν έναν λεβέντικο Πυρρίχιο στην πλατεία των Ευζώνων, μπροστά στο ηρώο που τοποθετήθηκαν τα λείψανα των εννέα Ευζώνων (31ο Σύνταγμα Πεζικού, 11ος Λόχος) που δολοφονήθηκαν άγρια το 1913 από βουλγαροκομιτατζήδες αλλά και προς τιμήν των δύο Καρσλήδων Ευζωνιτών του δεκαεννέα Αλέξη Γρηγοριάδη και του στρατιώτη Σίμου Ιωαννίδη που δολοφονήθηκαν στη «μάχη των Ευζώνων» από τους ίδιους θύτες στις 25-4-1941.
Συμβολική πράξη με μεγάλη αξία! Το δεκαμελές σχήμα της «ειδικής» αυτής αποστολής με τη σειρά που χορεύουν είναι:
Σάββας Γεωργιάδης
Ιάκωβος Νικολαΐδης
Μίλτος Τερζόπουλος
Στράτος Μπίλης
Δημήτρης Χάνδρος
Βαγγέλης Λάχανης
Άκης Πετρίδης
Βασίλης Κυριακίδης
Παναγιώτης Δουλγερίδης
Κυριάκος Κυριακίδης.
- Οι μουσικοί που έπαιξαν: Κώστας Σιαμίδης (λύρα), Νίκος Φιλιππίδης (ταούλ’).
- Χοροδιδάσκαλοι: Μάκης Πετρίδης και Παύλος Τσιλογλανίδης