Ευρύτατη συναίνεση συγκεντρώνει το νομοσχέδιο που καταργεί τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, το οποίο συζητήθηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, και η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως χαρακτηρίζει τη σημερινή ημέρα «ιστορική».
Συγκεκριμένα, η υπουργός Εσωτερικών ανέφερε: «Είναι ένα νομοθέτημα με ισχυρό συμβολισμό που επιχειρεί να ρυθμίσει εκκρεμότητα 48 ετών, να βάλει τέλος σε έναν παραλογισμό. Διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας που ζουν στο εξωτερικό να ασκήσουν το δικαίωμά τους. Δεν δίνουμε δικαίωμα ψήφου σε κάποιον που δεν το έχει σήμερα. Υπερβαίνει κόμματα, σκοπιμότητες, ανταγωνισμούς, δεν είναι δεξιό ή αριστερό, είναι εθνικό».
Οι θετικές ψήφοι αναμένεται να περάσουν το φράγμα των 200 βουλευτών που απαιτεί το σύνταγμα, καθώς πέντε από τα οκτώ κόμματα το στηρίζουν, ανεβάζοντας τον αριθμό των «ναι» σε 220.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια, εντούτοις από την τοποθέτηση του εισηγητή του, Θ. Ξανθόπουλου, φαίνεται πως κατευθύνεται στο «όχι»: «Με βάση το δίκαιο του αίματος/ιθαγένειας, οποιασδήποτε έχει καταγωγή από Έλληνα πρόγονο έχει δικαίωμα να εγγραφεί και να ασκήσει το εκλογικό δικαίωμα. Πώς αυτού του είδους η δυνατότητα δεν θα επεκταθεί αλόγιστα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα σοβαρό εκλογικό σώμα εκτός Ελλάδος, ισοβαρές με τον εν Ελλάδι;», τόνισε.
Εκτός από τους 158 βουλευτές της ΝΔ, το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφίσουν οι 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι 12 των Σπαρτιατών, οι 10 της Νίκης και οι 8 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.
«Οι θέσεις μας δεν υπαγορεύονται από τη συγκυρία ή τον εκλογικό ωφελιμισμό. Οι θέσεις μας στηρίζονται στις πεποιθήσεις μας και στις αρχές μας, και η διευκόλυνση είναι μια τέτοια αρχή […]. Ψηφίζουμε παρότι κάνετε προσπάθεια να φανεί ότι σέρνονται τα υπόλοιπα κόμματα, και ψηφίζουμε γιατί είναι θέμα αρχών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Δουδωνής από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Το ΚΚΕ δεν υπερψηφίζει, με τον Γ. Γκιόκα να λέει: «Κανένας δεν αμφισβητεί την αγάπη αυτών των ανθρώπων. Είναι άλλο πράγμα ένας ψυχικός δεσμός και άλλο ο πραγματικός, οικονομικός και κοινωνικός δεσμός, που θα έπρεπε να υπάρχει για την απόδοση δικαιώματος […]. Δεν βλέπω διευκόλυνση, βλέπω δικαίωμα χωρίς υποχρέωση».
Η Ελληνική Λύση, παρότι είχε στηρίξει τη σχετική διάταξη το 2021, τώρα διαφωνεί.
Τη Δευτέρα το νομοσχέδιο θα έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια.