Διατεθειμένο να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών μέσω των λιμανιών του Εύξεινου Πόντου, παρά την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι, εμφανίζεται το Κίεβο, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Ακόμη και χωρίς τη Ρωσία, πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν το διάδρομο [σ.σ. για τις εξαγωγές] του Εύξεινου Πόντου. Δεν φοβόμαστε», διαβεβαίωσε.
Στο βιντεοσκοπημένο βραδινό μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι έστειλε επίσημες επιστολές στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον Αντόνιο Γκουτέρες προτείνοντας τη συνέχιση των εξαγωγών.
«Η Ουκρανία, ο ΟΗΕ και η Τουρκία μπορούν από κοινού να διασφαλίσουν τη λειτουργία του διατροφικού διαδρόμου και την επιθεώρηση των πλοίων», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να καθορίσει «ποιος θα έχει αρκετό φαγητό».
Με βάση τα στοιχεία της ουκρανικής πλευράς, από τον Ιούλιο του 2022, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, περίπου 33 εκατομμύρια τόνοι αγροτικών προϊόντων εξήχθησαν σε 45 χώρες, με το 60% να έχει προορισμό την Αφρική και την Ασία.
Ανακοινώνοντας την αποχώρησή της, η Μόσχα έκανε λόγο για εμπόδια στις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων λόγω των κυρώσεων. Επίσης κατηγόρησε τις πλούσιες χώρες, ότι επωφελήθηκαν από το μεγαλύτερο μέρος των ουκρανικών εξαγωγών που θα έπρεπε να σταλούν σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο ΟΗΕ πάντως υποστηρίζει ότι οι τρεις «κερδισμένες» χώρες ήταν η Κίνα, η Ισπανία και η Τουρκία.