Υπάρχουν μέρη στη σημερινή Τουρκία στα οποία… επιβιώνουν παμπάλαιες πρακτικές, βγαλμένες από καθαρά βουκολικές εποχές. Για παράδειγμα, στα παρχάρια μερικές εικόνες μοιάζουν αναλλοίωτες στο χρόνο.
Για παράδειγμα, στο βίντεο διακρίνεται μία παρχαρέτσα να επεξεργάζεται το βούτυρο.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή τεχνική, για τον πλήρη διαχωρισμό του βούτυρου χρησιμοποιείται ένα ξύλινο μακρόστενο δοχείο (ξυλάγγ’ ή δουρβάν’ ή δρουβάν’) που κρέμεται με δύο σχοινιά από την οροφή και το οποίο το ανακινούν δυνατά. Κατά διαστήματα προστίθεται κρύο νερό για τη γρηγορότερη συσσωμάτωση των μεριδίων του βουτύρου:
Και όπως λέει και το ποντιακό δίστιχο:
Εντόκεμεν η μάναμ’, εσέγκεμε σο δρουβάν,
αν θέλω τρώγω βούτορον, αν θέλω πίνω ταν.