Η ποντιακή διατροφή και η ποντιακή κουζίνα στα καλύτερά τους, στο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας στο Θρυλόριο. Η 6η διοργάνωση, η οποία έχει αναδειχθεί σε θεσμό προσελκύοντας πλήθος κόσμου στο χωριό της Κομοτηνής –με εξαίρεση τα χρόνια της πανδημίας–, και φέτος άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, γεμίζοντας ικανοποίηση το Σύλλογο Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς» που γιορτάζει τα 40 χρόνια ζωής και δράσης.
Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Παρακάθ’ κι αροθυμίας» με αφορμή τη γιορτή της Αγίας Μαρίνας, παρά τον καύσωνα το απόγευμα του Σαββάτου η κεντρική πλατεία του Θρυλορίου έγινε σημείο ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού που έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες, σε συνεργασία με την Ένωση Επαγγελματικών Μαγειρικής Ελλάδας και με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων.
Παρ’ όλο που ουσιαστικά είναι ένα ποντιακό… MasterChef, κερδισμένη είναι πάνω απ’ όλα η παράδοση, αν και η κριτική επιτροπή έδωσε μεγάλη σημασία στις 16 συνταγές που διαγωνίστηκαν, στην εκτέλεση και στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Το Βραβείο Κοινού φέτος απονεμήθηκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Νίψας Έβρου, με τους εκπροσώπους του να παραλαμβάνουν ένα ξυλάγγ’ (το οποίο είναι και το «σήμα» του διαγωνισμού), για το πιάτο με τα ντολμαδάκια που έγιναν με μαυρολάχανο και αμπελόφυλλα.
«Ο στόχος όλων είναι ένας, όλοι μαζί να συμβάλλουμε στη διάσωση του ποντιακού φαγητού, διότι είναι ταυτότητα, είναι κουλτούρα, είναι μνήμες, κρύβει πολλά μέσα. Και λέω “να το διασώσουμε” διότι είναι ένα πολιτισμικό κομμάτι που δυστυχώς επειδή οι φορείς του, δηλαδή οι γιαγιάδες μας, λείπουν πολλές από τη ζωή, κατά συνέπεια τα παιδιά δεν γεύονται πολύ συχνά τις ποντιακές συνταγές» δήλωσε στο xronos.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου Χρύσα Μαυρίδου.
Μάλιστα στο 6ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας, εκτός από περέκ, ωτία, σιρόν, χαβίτς, τανωμένο σορβά και τόσα άλλα παραδοσιακά πιάτα, η ομάδα που συμμετείχε από τη Γενισέα Ξάνθης έδειξε παρασκευές με ζαχαροκάλαμο. «Τους ζήτησα προσωπικά να έρθουν εδώ διότι, αν άκουγαν τους παλιούς –εγώ το μεταφέρω στις νέες γενιές, επειδή έχω ακούσματα–, είχαμε ζαχαροκάλαμα εδώ, και κάθε σπίτι είχε. Και όλοι μαζί μαζεύονταν και παρήγαγαν πετιμέζι και όλα τα προϊόντα», σημείωσε η Χρύσα Μαυρίδου.
Καταλήγοντας τόνισε ότι είναι στόχος μεγάλος το ποντιακό φαγητό να παραμείνει στο σύγχρονο τραπέζι, όχι μόνο στα σπίτια των Ποντίων, αλλά σε όλα. «Και γιατί όχι, και στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια», δήλωσε.