Έφυγε από την Ελλάδα όπου γεννήθηκε για την Αυστραλία, γύρω στο 1964, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, στις 7 Αυγούστου 1978, βρέθηκε νεκρός σε θαμνώδη περιοχή του Σέβεν Μάιλ Κρικ, περίπου 6 χλμ. από την πόλη Κάραθα. Ο Τζον Τζελλαΐδης (John Tzellaidis) είναι το κεντρικό πρόσωπο μιας από τις 64 ανεξιχνίαστες υποθέσεις που απασχολούν τις αστυνομικές Αρχές της Δυτικής Αυστραλίας, παρόλο που έχουν περάσει 45 χρόνια από τη δολοφονία του.
Προσφάτως η ανταμοιβή για όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην εξιχνίαση του εγκλήματος, αυξήθηκε από 250.000 σε ένα εκατομμύριο δολάρια Αυστραλίας.
«Αυτές οι υψηλές ανταμοιβές δίνουν στους ανθρώπους που έχουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες ένα εκατομμύριο λόγους για να εμφανιστούν. Το οικονομικό κίνητρο ελπίζουμε ότι θα διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι γι’ αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και θα βοηθήσει τις οικογένειες που θρηνούν να κλείσουν μία έστω από τις ανοιχτές πληγές (closure)», δήλωσε ο πολιτειακός υπουργός για την Αστυνομία Πολ Παπάλια.
Ο αστυνομικός διευθυντής Κολ Μπλαντς επισήμανε ότι οι Αρχές δεν εγκαταλείπουν ποτέ τις ανεξιχνίαστες ανθρωποκτονίες, αλλά η αμοιβή του ενός εκατομμυρίου μπορεί να βοηθήσει να βρεθούν τα κομμάτια που λείπουν από το παζλ αυτών των υποθέσεων.
«Για τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα και περιμένουν ακόμη τη Δικαιοσύνη, ελπίζουμε ότι αυτά τα χρήματα της αμοιβής είναι σε θέση να βοηθήσουν στο κλείσιμο της. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι στην κοινότητα που είναι σε θέση να παράσχουν πολύτιμες πληροφορίες γι’ αυτές τις άλυτες υποθέσεις, γι’ αυτό και σας χρειαζόμαστε να επικοινωνήσετε μαζί μας – να λοιπόν ένα εκατομμύριο λόγοι για να το κάνετε», είπε τονίζοντας πως η πρόοδος της ιατροδικαστικής τεχνολογίας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξιχνίαση κάποιων υποθέσεων.
Η υπόθεση Τζελλαΐδη
Ο άτυχος ομογενής είχε γεννηθεί το 1936, στην Ελλάδα. Στην Αυστραλία μετανάστευσε μάλλον το 1964. Επί περίπου 14 χρόνια ζούσε στην Αυστραλία, είχε πολιτογραφηθεί Αυστραλός και ήταν εργάτης στον κατασκευαστικό τομέα. Είχε ύψος 1,62 μ., σκούρα κοντά μαλλιά και ήταν μέτριας σωματικής διάπλασης.
Στο Ντάμπιερ έφθασε την Τετάρτη 22 Μαρτίου 1978, για να εργαστεί ως βοηθός τεχνίτη. Όταν ολοκλήρωσε όσα είχε συμφωνήσει, αποχώρησε από την εργασία του, πήρε την αμοιβή που του όφειλαν, συνολικά 600 δολάρια (η σημερινή αξία είναι περίπου 3.000 δολάρια) και έφυγε. Τις επόμενες μέρες αρκετοί κατέθεσαν πως τον είδαν στην περιοχή του Εμπορικού Κέντρου της πόλης και στα γύρω ξενοδοχεία.
Την Τρίτη 4 Ιουλίου 1978 τον είδαν στο εμπορικό κέντρο μαζί με άγνωστο άνδρα. Ο άνθρωπος αυτός ήταν 42-45 ετών, λεπτού ή έως μεσαίου σωματότυπου, με ύψος 1,65 μ., και σούρα ατημέλητα μαλλιά. Μάρτυρες είπαν πως ο άνδρας ήταν ο «George, the moneyman» και μιλούσε «με έντονη ελληνική προφορά». Χαρακτηρίστηκε καλά ντυμένος και αυτοπεποίθηση.
Η Αστυνομία πιστεύει ότι ο Τζελλαΐδης και ο άγνωστος άνδρας ταξίδεψαν από το Ντάμπιερ στο Τομ Πράις με ένα αυτοκίνητο, καφέ, μάρκας HR Holden (utility) για να αναζητήσουν εργασία. Το όχημα αυτό εθεάθη να κατευθύνεται κατά μήκος του δρόμου Ντάμπιερ/Τομ Πράις.
Έκτοτε δεν τον ξαναείδαν ζωντανό. Όμως από τον τραπεζικό λογαριασμό του και το Πορτ Χέντλαντ αποσύρθηκαν χρήματα, την Τετάρτη 5 Ιουλίου 1978, το Ντάργουϊν την Πέμπτη 13 Ιουλίου 1978 και το Χάγκεντεν στην επαρχία Κουίνσλαντ την Τρίτη 18 Ιουλίου 1978. Τη Δευτέρα 7 Αυγούστου 1978, το πτώμα του εντοπίστηκε σε θαμνώδη περιοχή στο Σέβαν Μάιλ Κρικ, περίπου έξι χιλιόμετρα από την πόλη Κάραθα.
Η εξέταση έδειξε ότι πέθανε από τραύμα που προκλήθηκε από πυροβολισμό στο κεφάλι και ήταν νεκρός για περίπου ένα μήνα.
Όταν εντοπίστηκε, φορούσε σκούρο μπλε παντελόνι, μπλουζάκι με ανοιχτό λαιμό (open neck) και γαλάζια ζακέτα με φερμουάρ. Ένα ζευγάρι μπότες (desert boots) εντοπίστηκε σε κοντινή απόσταση. Δεν είχε επάνω του καμία ταυτότητα ή οτιδήποτε αξίας, εκτός από ένα φθαρμένο λευκό μεταλλικό δαχτυλίδι στο μικρό δάχτυλο του αριστερού του χεριού.