Την πρόθεσή του να μπει στον πυρήνα της βασική διαφοράς με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, με στόχο την παραπομπή της στη Χάγη εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ο σκοπός μου είναι, ναι, να μπούμε στον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς. Εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη, ώστε το Διεθνές Δικαστήριο να επιληφθεί αυτής της μεγάλης εκκρεμότητας η οποία έρχεται εδώ και πολλές δεκαετίες. Αλλά προφανώς το να πάμε στη Χάγη δεν είναι μια απλή υπόθεση ούτε είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη» σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μια λύση με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο θα μπορούσε να σημαίνει απομείωση της ελληνικής κυριαρχίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης».
Ωστόσο ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε αν «θα μείνουμε με τη διαφορά αυτή ανεπίλυτη αν η ιστορία μας προσφέρει μία ευκαιρία να τη λύσουμε;» διευκρινίζοντας ότι οι όροι της λύσης «θα είναι προφανώς συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων».
«Και επειδή είμαστε ακόμα μακριά από αυτό το σενάριο -γιατί δεν είναι μία απόφαση που την παίρνω προφανώς μόνος μου- αν ποτέ φτάναμε σε αυτό το σημείο θα είχε μείζονα ρόλο να παίξει και η Βουλή και τα κόμματα» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην πιθανότητα να μην υπάρξει τελικά λύση από αυτή την προσέγγιση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση «η διαφύλαξη του καλού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, ένα κλίμα δηλαδή το οποίο από τη μία θα μας επιτρέπει να μην έχουμε αχρείαστες εντάσεις, να μην έχουμε παραβιάσεις, παραβάσεις -μια κινητικότητα η οποία στο παρελθόν μας αναγκάζει πάντα να αντιδρούμε με τα γνωστά συνεπακόλουθα τα οποία όλοι γνωρίζουμε- και να μας επιτρέψει ταυτόχρονα να οικοδομήσουμε πάνω στην θετική ατζέντα, και αυτό από μόνο του, όπως είπατε, είναι ένα σημαντικό κεκτημένο».