Με λαμπρότητα τιμούν και φέτος οι κάτοικοι της Νέας Κίου την Παναγία την «Τριχερούσα» που μεταφέρθηκε από την Παλαιά Κίο της Μικρασίας στη Νέα Κίο της Αργολίδας και φυλάσσεται στον ενοριακό Ιερό Ναό «Θεομάνας» πολιούχο της περιοχής.
Την παραμονή της εορτής, στις 11 Ιουλίου, εψάλη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, ιερουργούντος του Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Αργολίδας Αρχιμανδρίτη Λεόντιου Ξηνταρόπουλου.
Στον Ιερό Ναό «Θεομάνας» βρίσκονται τέσσερις εικόνες που οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων της Νέας Κίου διέσωσαν από την καταστροφή της Βιθυνίας από τους Τούρκους. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Νέας Κίου έχουν ρίζες από τη Μικρά Ασία κι ήρθαν στην Αργολίδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η εικόνα
Η ιερά εικόνα της Κουκουζέλησας-Τριχερούσας είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος από τις τέσσερις, μεγάλης παλαιότητας και ιδιαίτερα ξεχωριστή, γιατί αποτελεί ένα θαυμάσιο συνδυασμό (μοναδικό στα ελληνοχριστιανικά δεδομένα) της Παναγίας της Κουκουζέλησας της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας και της Τριχερούσας της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου Αγίου Όρους.
Εκατέρωθεν της μορφής της Παναγίας απεικονίζονται ο Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης και ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, όπως στην Κουκουζέλησα της Μεγίστης Λαύρας, στην εν λόγω εικόνα υπάρχει ασημένιο τρίτο χέρι που παραπέμπει στην Τριχερούσα του Χιλιανδαρίου και στο θαύμα που έκανε η Θεοτόκος στον Άγιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη.