Συνεχίζονται, όπως όλα δείχνουν, τα παζάρια της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για την άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την πώληση αμερικανικών F-16 στην Άγκυρα.
Μάλιστα ο Ερντογάν, κατάφερε να εξασφαλίσει συνάντηση με τον Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Όπως ανακοινώθηκε από την τουρκική προεδρία, Μπάιντεν και Ερντογάν είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συζήτησαν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Ερντογάν ανέφερε στην τηλεφωνική συνομιλία στον Μπάιντεν ότι η Στοκχόλμη έχει λάβει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε η Άγκυρα να επικυρώσει την υποψηφιότητά της, αναφερόμενος σε αντιτρομοκρατικό νόμο που ψήφισε η Σουηδία, αλλά ότι αυτά τα μέτρα δεν ήταν χρήσιμα καθώς υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) συνεχίζουν να πραγματοποιούν διαδηλώσεις στη Σουηδία.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 καθώς για το καθεστώς της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
«Οι ηγέτες συμφώνησαν να έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Βίλνιους (σ.σ. στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ) και να συζητήσουν λεπτομερώς τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και περιφερειακά ζητήματα», συμπληρώνει η ανακοίνωση.
Μπάιντεν στο CNN: Στόχος να ενισχύσουμε στρατιωτικά Ελλάδα και Τουρκία
Σε μια συνέντευξη εφ’ όλη της ύλης που παραχώρησε στο CNN ο Αμερικανός πρόεδρος πριν αναχωρήσει για περιοδεία του στην Ευρώπη, με κύριο σταθμό τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, o Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη για να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει προτού η Συμμαχία εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας.
Ο Μπάιντεν είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι η Σουηδία θα γίνει τελικά δεκτή στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι το βασικό εμπόδιο είναι η Τουρκία.
«Η Τουρκία επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο (Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια», τόνισε ο Μπάιντεν. «Οπότε, αυτό που προσπαθώ, για να είμαι ειλικρινής, είναι να συγκροτήσω μια μικρή σύμπραξη σε αυτή την περίπτωση, ώστε να ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, και να επιτρέψουμε στη Σουηδία να ενταχθεί. Αλλά αυτό βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Δεν έχει πραγματοποιηθεί», τόνισε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ