Μπορεί ο Ιούνιος στην Ελλάδα να μην θύμισε και πολύ καλοκαίρι, ωστόσο ο Ιούλιος φέρνει το πρώτο κύμα καύσωνα, μιας και από την Τρίτη θα επικρατήσουν θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών και από την Τετάρτη ο υδράργυρος θα πάρει και άλλο την… ανηφόρα.
Η εκτίμηση είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα κρατήσουν τουλάχιστον 7 ημέρες και ότι το επόμενο σαββατοκύριακο θα είναι ιδιαιτέρως ζεστό. Μάλιστα διάφορες περιοχές θα δουν και 40άρια.
Η θερμή εισβολή ξεκινά από την Ισπανία, τη νότια Γαλλία και την Ιταλία και από την Τετάρτη οι αέριες αυτές μάζες θα επηρεάσουν την Ελλάδα και γενικότερα τα Βαλκάνια.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών θα είναι αυξημένος.
«Η παρατεταμένη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών από τις 11 έως τις 20 Ιουλίου πέρα από τις επιπτώσεις που θα έχει στους ανθρώπους θα έχει συνέπειες και στις αγροτικές καλλιέργειες καθώς και στις δασικές πυρκαγιές», ανέφερε.
Όπως εξήγησε, παρόλο που είχαμε έναν βροχερό και δροσερό Ιούνιο η λεπτή καύσιμη ύλη που είναι στην επιφάνεια στα δάση ξεραίνεται εξαιρετικά γρήγορα.
Το φαινόμενο Ελ Νίνιο επηρεάζει τις θερμοκρασίες
Εξαιρετικά θερμός ήταν ο φετινός Ιούνιος σε αρκετές περιοχές παγκοσμίως, καταρρίπτοντας εκατοντάδες ρεκόρ.
Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας υπήρξαν στη βόρεια και τη δυτική Ευρώπη, όπου χώρες όπως η Αγγλία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Ολλανδία κατέγραψαν τον πιο θερμό Ιούνιο στα χρονικά.
Αντιθέτως, στα νότια Βαλκάνια, στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στη δυτική Ρωσία η θερμοκρασία ήταν κάτω από το μέσο όρο, όπως συνέβη τον Απρίλιο και τον Μάιο.
«Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι στο σύνολο της ηπείρου, αν τα βάλει κάτω κανείς, είχαμε μια σημαντική απόκλιση προς τα πάνω. Στη νοτιοανατολική Ευρώπη δεν ακολουθήθηκε το πρότυπο της υπόλοιπης Ευρώπης για τον Ιούνιο. Στην Ελλάδα ήμασταν και τον Ιούνιο, όπως και τον Μάιο, σε θερμοκρασίες κάτω από τις κανονικές τιμές», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Την Τρίτη η μέση θερμοκρασία της Γης έφθασε τους 17 βαθμούς Κελσίου, κάτι που όπως τόνισε ο Κώστας Λαγουβάρδος «δεν έχει ξανασυμβεί».
Η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με το περιοδικό μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό φαίνεται να αποτελούν βασικούς παράγοντες για τις υψηλότερες θερμοκρασίες και τις μεταβολές στη θερμοκρασία των υδάτων.
«Έχουμε μπει στην φάση του φαινομένου Ελ Νίνιο, στις αρχές αυτού του φαινομένου. Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι το 2016 που επίσης είχαμε πολύ σημαντικές αποκλίσεις πάλι ήταν μια χρονιά που είχαμε ισχυρό Ελ Νίνιο. Υπάρχει δηλαδή ο φόβος ότι με το Ελ Νίνιο τους επόμενους μήνες –απ’ ό,τι δείχνουν τα στοιχεία μας– θα ανέβουν ακόμη περισσότερο οι θερμοκρασίες στις θάλασσες στον Ειρηνικό Ωκεανό.
»Αυτό συμπαρασύρει και τις θερμοκρασίες του αέρα και προς το τέλος του χρόνου, στο καλοκαίρι του νότιου ημισφαιρίου, θα δούμε πιθανόν θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες. Θα δούμε πλέον ίσως και με μεγαλύτερη διάρκεια θερμοκρασίες που θα είναι αρκετά πάνω από τα κανονικά σε παγκόσμιο επίπεδο πάντα», ανέφερε ο Κώστας Λαγουβάρδος.
Και πρόσθεσε: «Δεν ανεβάζει παντού τις θερμοκρασίες, αλλά επειδή τις ανεβάζει σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, συμπαρασύρει τους μέσους όρους και σε άλλες περιοχές».