Ψήφο εμπιστοσύνης με 158 «ναι» και 142 «όχι» έλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Βουλή, κατά την ολοκλήρωση της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων.
Στη συζήτηση συμμετείχαν το σύνολο των υπουργών και αναπληρωτών υπουργών, οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων καθώς και περί τους 90 βουλευτές.
Από το βήμα της Ολομέλειας όπου βρέθηκε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι «την προσεχή εβδομάδα αναρτούμε έναν νόμο με ένα άρθρο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού», ενώ αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, οι οποίες είναι οι εξής:
- Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας εντός του έτους.
- Αποπληρωμή διμερών δανείων.
- Παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων.
- Αποχώρηση ανεργίας στο 8%.
- Αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ.
- Αύξηση των μισθών και μείωση των ανισοτήτων.
- Ενίσχυση ΕΚΑΒ, αναμόρφωση ΕΣΥ.
- Παιδεία: Σχολεία, προσχολική αγωγή και τεχνολογικά μέσα.
- Ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης.
- Συνέχιση της υλοποίησης υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η χώρα είναι πρωταγωνίστρια στην πράσινη ανάπτυξη», ενώ συμπλήρωσε ότι «στόχος μας είναι ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός της χώρας» και «τώρα είμαστε μπροστά σε πολλή δουλειά».
Η αντιπολίτευση
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη σημερινή δευτερολογία του στη Βουλή, επιχείρησε να αποδομήσει την πρωτολογία του πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι ενώ ήταν νικηφόρο το αποτέλεσμα των εκλογών «αυτό ουδόλως σημαίνει ότι ήταν νικηφόρα η τετραετία για την κοινωνική πλειοψηφία» και αναφέρθηκε στον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα της πανδημίας, στην υγεία και την ανεργία.
«Διαφωνούμε ευθέως με το επιτελικό κράτος γιατί είναι βαθιά παλαιοκομματικό. Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα είμαστε η αξιόπιστη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός», τόνισε στη δευτερολογία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αυτοπροβάλλεται ως φορέας εκσυγχρονισμού, όταν η χώρα έχει την 4η υψηλότερη φορολογία ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ και η αγοραστική δύναμη είναι η τρίτη χαμηλότερη».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα θέματα της ΕΥΠ, του ΕΚΑΣ, της στέγης, της παιδείας, καθώς και στο νέο ΕΚΑΣ.
Από την πλευρά ου, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για έπαρση.
Στη συνέχεια προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα βρει απέναντί της την νεολαία και τους εργαζομένους ακόμη πιο μαζικά και μαχητικά, ενώ ξεκαθάρισε ότι, σε αντίθεση με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία, αλλά αντίθετα ότι βιάζεται για να εφαρμόσει νόμους κατά των συμφερόντων του λαού.
Ωστόσο, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ένιωσε έντονους πόνους στην μέση του, γεγονός που οδήγησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας.
Η διαδικασία επανεκιννήθηκε εκ νέου, ενώ ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά την επίσκεψή του στο ιατρείο της Βουλής έγινε δεκτός στην αίθουσα με χειροκρότημα.
Ο πρόεδρος του κόμματος Σπαρτιάτες Βασίλης Στίγκας, αναφερόμενος στην αύξηση του κατώτατου μισθού σχολίασε ότι «εάν δεν μας βάζατε στα μνημόνια, αναλογικά σήμερα θα ήταν τουλάχιστον 1.200 ευρώ, για να μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια ένας άνθρωπος» Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ελληνική βιομηχανία, ενώ πρότεινε τη μείωση του ΦΠΑ, ειδικά στα τρόφιμα, καθώς και των φόρων στα καύσιμα.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί μια «προδοτική» Συμφωνία των Πρεσπών για το Αιγαίο και αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό να μην πάει σε συνεκμετάλλευση με τη γείτονα καθώς και να μην «υπογράψει τίποτα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν».
Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός εκτίμησε ότι οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες δίνουν δυνατότητα φακελώματος και τάχθηκε κατά της έκδοσής τους, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφού άσκησε κριτική στους βουλευτές που απουσίαζαν από τη διαδικασία, ανέπτυξε δέκα λόγους για τους οποίους η Πλεύση Ελευθερίας δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.