Την πλήρη έγκρισή τους σε μια νέα θεραπεία κατά του Αλτσχάιμερ έδωσαν σήμερα οι αμερικανικές υγειονομικές Αρχές, διευρύνοντας την πρόσβαση σ’ αυτήν μέσω του ομοσπονδιακού συστήματος ασφάλισης υγείας.
Το Leqembi, που έχει στόχο να μειώσει τη γνωστική εξασθένηση, εγκρίθηκε για τους ασθενείς που δεν έχουν ακόμη φθάσει σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.
Το φάρμακο είχε εγκριθεί τον Ιανουάριο από την Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) με επιταχυμένη διαδικασία. Η ανάλυση συμπληρωματικών ερευνών επιτρέπει πλέον την πλήρη έγκρισή του, εξήγησε ο φορέας. Το σκεύασμα χορηγείται ενδοφλεβίως κάθε δύο εβδομάδες, και αναπτύχθηκε από την ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Eisai και την αμερικανική Biogen. Η τιμή του ορίστηκε στα 26.500 δολάρια κατ’ έτος και ανά ασθενή.
Το Leqembi εντάσσεται σε μια νέα γενιά θεραπειών που στοχοθετούν μια πρωτεΐνη που φέρει την ονομασία β-αμυλοειδές, η οποία σχηματίζει πλάκες στον εγκέφαλο των ασθενών.
Πρόκειται για το πρώτο φάρμακο που κατέδειξε σαφώς μείωση της γνωστικής εξασθένησης (κατά 27%) στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής. Χωρίς να θεραπεύει τους ασθενείς, βοηθά να επιβραδυνθεί κατάτι η πρόοδος της νόσου.Ωστόσο συνοδεύεται από προειδοποίηση: μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες – όπως οιδήματα ή εγκεφαλικές αιμορραγίες.
«Η θεραπεία αυτή, παρόλο που δεν γιατρεύει, μπορεί να δώσει περισσότερο χρόνο στους ανθρώπους […] για να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και να κάνουν τα πράγματα που αγαπούν», δήλωσε η Τζοάν Πικ, πρόεδρος της ένωσης ασθενών Alzheimer Association. Οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί «αξίζουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να αποφασίσουν, με τον γιατρό τους και την οικογένειά τους, αν η θεραπεία αυτή είναι καλή γι’ αυτούς», πρόσθεσε.
Για την υπόθεση ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η άποψη της Παρασκευής Σακκά, προέδρου της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών.