Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Museolab) ξεδιπλώνει στο κοινό της Αθήνας θραύσματα μνήμης αυτής της τραυματικής περιόδου, έτσι όπως αυτά έφτασαν μέχρι εμάς μέσα από προσωπικές ιστορίες, μικροαντικείμενα, ήχους και εικόνες – άλλοτε σκονισμένες και άλλοτε εξιδανικευμένες από τον καιρό.
Η έκθεση δεν φιλοδοξεί να ανακαλύψει τη μία και μοναδική αλήθεια, αλλά να μοιραστεί μια σειρά παρατηρήσεων και ερωτημάτων που μπορούν να προκληθούν από ένα πλήθος μικρών και μεγάλων γεγονότων των τελευταίων εκατό χρόνων. Ως αφορμή ερμηνείας του παρελθόντος, αλλά κυρίως του παρόντος.
Με κεντρικό αφηγηματικό άξονα ένα αυθεντικό ημερολόγιο που γράφτηκε τον τραγικό Σεπτέμβριο του 1922, η έκθεση δημιουργεί μια πλούσια εμπειρία με αντικείμενα, ψηφιακές εφαρμογές, βίντεο, εικαστικές εικόνες, λόγο, θεατρικά στοιχεία και πρωτότυπη μουσική.
Αποτελεί, με άλλα λόγια, μια εφαρμογή στην πράξη όλων των καινοτόμων εκθεσιακών μεθόδων, με τις οποίες ασχολείται θεωρητικά και μεθοδολογικά το Εργαστήριο Μουσειολογίας και τις οποίες εφαρμόζει στην πράξη για να υποστηρίξει τις επικοινωνιακές ανάγκες ενός ευρέως φάσματος φορέων από το βόρειο Αιγαίο και την υπόλοιπη Ελλάδα.